Marieke Woudstra: Thuis in Portugal

20140817_220634Marjolein en haar vriend, de dierenarts Bart, delen in Marieke Woustra’s roman Thuis in Portugal hun liefde voor Portugal. Marjolein neemt haar kersverse vriend mee naar het land waar ze al sinds haar studie gek op is. Ze studeerde ook Portugees, dat heeft wel meegeholpen.

Zo dwalend door de heuvels van Algarve, verlangt ze ernaar zelf een huisje te bezitten in deze omgeving. Ze komen de Nederlanders Marianne en Jeroen tegen. Het stel is enigszins teleurgesteld in het verblijf in Portugal.

Marianne concludeert dat het misschien wel te doen is als je geld hebt, of iets te doen hebt waarmee je vanuit Nederland je geld verdient. Beide dingen ontbreken voor haar en Bart, waardoor het stel overweegt weer terug te keren naar Nederland.

De wens om haar leven in Nederland ter verruilen voor een leven in Portugal, blijft bij Marjolein in het achterhoofd hangen. Haar nieuwe liefde Bart is ook enthousiast over het land en de mensen. Hij is teruggekomen uit Nigeria waar hij op een paardenfarm werkte en verlangt weer naar een verblijf in het buitenland.

Voor dierenartsen met een liefde voor paarden is in Nederland niet veel werk te vinden. Als Marjolein ook nog eens haar baan in de zorg kwijtraakt, schiet de moed in de schoenen.

Ze halen troost uit hun reizen naar Portugal. Ze keren steeds terug naar Calista, een Nederlandse vrouw die ze op hun eerste reis door Portugal hebben ontmoet. Calista woont alleen op een boerderij en vindt het wel fijn als Marjolein en Bart langskomen om haar te helpen. In ruil daarvoor krijgt het stel kost en inwoning.

Een eigen plekje in Portugal blijft trekken. Het verlangen wordt steeds sterker. Zijn er misschien toch wel mogelijkheden?

Marieke Woudstra: Thuis in Portugal. Amsterdam: De boekerij, 2014. ISBN: 978 90 225 7077 7. 244 pagina’s. Prijs: € 15,00

Een gedachte over “Marieke Woudstra: Thuis in Portugal”

Geef een reactie