Een thuis vinden in Portugal

20140817_220214Langzaam ontspruit in de roman Thuis in Portugal van Marieke Woudstra de mogelijkheid om zelf ook iets te gaan beginnen in Portugal. De hoofdpersonen Marjolein en Bart worden hierbij geïnspireerd door een bezoek aan het echtpaar Ana en Ermando.

Zij leven volledig zelfvoorzienend. Ze hebben hun eigen stroom van zonnepanelen, water uit hun eigen put en groenten uit de moestuin. Hun auto is verkocht. Als ze iets nodig hebben, ruilen ze het voor iets dat ze zelf verbouwen of maken.

Dit echtpaar inspireert Marjolein en Bart om zelf ook zo’n leven op te bouwen in Portugal. Alleen ontbreekt het ze aan het nodige kapitaal om dit te kunnen doen. Door het noodlot ontstaat echter wel de kans om te emigreren. Ze vinden een huis dat ze goed past. Bart kan ook af en toe bijspringen in het verzorgen van de paarden in de omgeving.

Ze vertrekken. Marjolein laat haar dochters achter die net klaar zijn met de middelbare school. Ze kiezen een oud landgoed in de Algarve. In het huis kunnen ze meteen intrekken. De eerdere bewoners hebben het allemaal net opgeknapt. Alleen blijkt de bijbehorende boomgaard met olijfbomen wat minder goed te zijn onderhouden.

Dat ontdekken ze bij de eerste oogst. Hierdoor komen Marjolein en Bart even heel krap te zitten. Het zorgt ervoor dat ze nog zuiniger moeten zijn dan ze al waren. Het past bij hun nieuwe levenswijze, maar ze zullen straks royaal worden beloond.

Thuis in Portugal is een inspirerend boek. Het doet ernaar verlangen om eenzelfde eenvoudig leven te leiden. Net als dat Marieke Woudstra met veel liefde en passie over Portugal schrijft in haar roman. Ze laat een prachtig land zien waar je meer van wilt weten, na het lezen van deze debuutroman.

Marieke Woudstra: Thuis in Portugal. Amsterdam: De boekerij, 2014. ISBN: 978 90 225 7077 7. 244 pagina’s. Prijs: € 15,00

4 pingbacks/trackbacks on “Een thuis vinden in Portugal

    Geef een reactie