Een thuis vinden in Portugal

20140817_220214Langzaam ontspruit in de roman Thuis in Portugal van Marieke Woudstra de mogelijkheid om zelf ook iets te gaan beginnen in Portugal. De hoofdpersonen Marjolein en Bart worden hierbij geïnspireerd door een bezoek aan het echtpaar Ana en Ermando.

Zij leven volledig zelfvoorzienend. Ze hebben hun eigen stroom van zonnepanelen, water uit hun eigen put en groenten uit de moestuin. Hun auto is verkocht. Als ze iets nodig hebben, ruilen ze het voor iets dat ze zelf verbouwen of maken.

Dit echtpaar inspireert Marjolein en Bart om zelf ook zo’n leven op te bouwen in Portugal. Alleen ontbreekt het ze aan het nodige kapitaal om dit te kunnen doen. Door het noodlot ontstaat echter wel de kans om te emigreren. Ze vinden een huis dat ze goed past. Bart kan ook af en toe bijspringen in het verzorgen van de paarden in de omgeving.

Ze vertrekken. Marjolein laat haar dochters achter die net klaar zijn met de middelbare school. Ze kiezen een oud landgoed in de Algarve. In het huis kunnen ze meteen intrekken. De eerdere bewoners hebben het allemaal net opgeknapt. Alleen blijkt de bijbehorende boomgaard met olijfbomen wat minder goed te zijn onderhouden.

Dat ontdekken ze bij de eerste oogst. Hierdoor komen Marjolein en Bart even heel krap te zitten. Het zorgt ervoor dat ze nog zuiniger moeten zijn dan ze al waren. Het past bij hun nieuwe levenswijze, maar ze zullen straks royaal worden beloond.

Thuis in Portugal is een inspirerend boek. Het doet ernaar verlangen om eenzelfde eenvoudig leven te leiden. Net als dat Marieke Woudstra met veel liefde en passie over Portugal schrijft in haar roman. Ze laat een prachtig land zien waar je meer van wilt weten, na het lezen van deze debuutroman.

Marieke Woudstra: Thuis in Portugal. Amsterdam: De boekerij, 2014. ISBN: 978 90 225 7077 7. 244 pagina’s. Prijs: € 15,00

4 gedachten over “Een thuis vinden in Portugal”

 1. Op onze vakantie in Portugal j.l. september 2014 heb ik het boek aan mijn vrouw voorgelezen. Ik heb er ook een kaart bij gepakt om ons goed in te kunnen leven waar Marjolein en Bart allemaal naar toe gingen en waar ze zich vestigen. Dagelijks als we een tochtje gingen maken en o.a. een perceel met een huisje of een olijfgaard tegen kwamen, konden we ons voorstellen hoe het voor ze geweest moet zijn om een mooie boerderij te vinden en dan daar een nieuw leven te beginnen. Het leefde helemaal voor ons, wie zou niet zo willen leven.

  We hebben genoten van het leuke boek.

  Hartelijke groet,

  Tosca en Paul Weerensteijn
  Utrecht.

  1. Ik kan het mij helemaal voorstellen dat dit boek bijzonder inspirerend werkt als je op vakantie in Portugal bent. Ben je al stiekem wezen neuzen op internet naar een huisje?

Geef een reactie