Langs Gods wegen

20140722_181910Een eenzijdige documentaire vond de burgemeester van Opheusden. Bij het verschijnen van de documentaire Waar de worm niet sterft, was zijn kritiek niet mals. Het eenzijdige beeld werd deels veroorzaakt doordat de betrokkenen juist niet mee wilden werken.

Ze vertelden de mooiste verhalen aan documentairemaker Peter Gielissen. Als hij dan vroeg of ze het voor de camera wilden vertellen, sloegen ze dicht. Dat wilden ze echt niet.

In het boek Gordel van God komt documentairemaker Peter Gielissen even aan het woord. Hij klinkt enigszins gefrustreerd. Wat een mooi project moest worden, eindigde in een half portret. Ergens geeft hij de burgemeester gelijk, maar verbindt de oorzaak van het gewenste wederhoor bij dezelfde groep. In hechte gemeenschap is het lastig binnendringen. Dat geldt helemaal voor een documentairemaker.

In het boekje Gordel van God maakt journalist en atheïst Willem Oosterbeek, maar wel op Reformatorische grondslag, een wandeling door de Nederlandse Bible Belt. Een brede strook land die dwars door Nederland trekt waar een hoge concentratie van strenggelovige reformatorische Nederlanders woont.

Over de lijn valt te twisten. Bestaat er echt wel een Bible Belt of is de verbeelding groter dan de werkelijkheid. Willem Oosterbeek laat de delen in Friesland en Twente van de zwaar gereformeerde lijn achterwege. Zo vereert hij plaatsen als Vriezeveen en Rijssen niet met een bezoek, terwijl deze plaatsen weldegelijk in de signatuur passen van Willem Oosterbeek.

Willem Oosterbeek: Gordel van God, Een voettocht langs ’s Heeren wegen. Inmerc, 2006. 144 pagina’s. ISBN 90 6611 674 9.

Een gedachte over “Langs Gods wegen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.