Wereldtentoonstelling

image

In haar familiekroniek Het Boschhuis situeert Pauline Broekema de ontmoeting van de Deli-planter Frans Jan ter Beek met Jannetje Post in 1883. Het is het jaar van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. In het verhaal bezoeken ze ook de wereldtentoonstelling.

Ze gaan met de Gooische stoomtram van Muiderberg naar Amsterdam. Op het terrein achter het Rijksmuseum, het hedendaagse Museumplein, staat het tentoonstellingsterrein.

In de verte priemden reeds de torens van het museum in aanbouw. Achter het gebouw strekte zich een enorm terrein uit. Daar was de wereldtentoonstelling. Het enorme hoofdgebouw was opgetrokken uit zeildoek, maar niettemin, vond Jannetje, de allure van een paleis. De voorgevel was zo breed als de brink van hun dorp. Aan weerszijden van de ingang stond een olifant, die een toren torste versierd met vrouwenkoppen en slangen. Boven de ingang hing een baldakijn van rood fluweel. Ter Beek haalde een plattegrond uit zijn binnenzak. (58)

Jannetje voelt zich niet op haar gemak als de gids haar rondleidt langs indianen en andere vreemde volkeren. Ze vraagt waarom deze mensen zijn gekomen. Van een man die schetsen maakt van de taferelen hoort ze dat deze mensen met de belofte van veel geld hier gekomen zijn.

In het paviljoen waarin Nederlands-Indië verbeeld wordt, verwacht ze dat het de tabaksplanter Ter Beek wel zal bevallen. Hij kijkt snel naar de huisjes met rieten daken, een karbouw en een gamalanorkest. Volgens Ter Beek heeft dit alles niks met Indië te maken. Hij verlaat de tent meteen.

Het gezelschap maakt gelijk van de gelegenheid gebruikt om bij een Belgische uitvinder te kijken naar de plannen die hij heeft met het inpolderen van de Zuiderzee. Zo weet Pauline Broekema een bezoekje aan de hoofdstad goed te benutten in haar familiekroniek.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn derde bijdrage over Pauline Broekema’s familiekroniek Het Boschhuis, Kroniek van een familie. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Pauline Broekema: Het Boschhuis, Kroniek van een familie. De Arbeiderspers, 2014. 471 pagina’s. ISBN: 9789029588973 Prijs: € 19,95

2 gedachten over “Wereldtentoonstelling”

Geef een reactie