Veiligheidsdienst

image

Er zijn niet veel romans die over de Binnenlandse Veiligheidsdienst gaan. De BVD krijgt over het geheel genomen niet zoveel aandacht. Soms besteedt een journalist er een vluchtige bijdrage aan in een tijdschrift, maar het onderwerp blijft meestal onbesproken.

Het lezen van interview met een oude bekende bracht Gerrit Komrij tot het schrijven van zijn laatste roman De loopjongen. In het interview kwam een oude studiegenoot aan het woord die vertelde dat hij geronseld was om voor de veiligheidsdienst spionage-activiteiten te doen. Een kleurloos type vond Komrij, maar hij vond het idee interessant genoeg dat hij er een roman over schreef.

Met de wetenschap dat hij niet lang meer te leven had, is het een vreemde prioriteit die hij stelde. Zeker ook omdat hij het voorrang gaf aan zijn laatste dichtbundel. Gerrit Komrij is niet een groot romanschrijver. Hij doet uitstekend research en laat het boek tot in detail kloppen, maar Gerrit Komrij weet zijn personages niet tot leven te wekken. Het blijft een verhaal dat de beleving en fantasie van de lezer niet weet te raken.

Hoe anders is het bij Leeuwenstrijd, Een familieroman van Thomas van Aalten. Hij behandelt hetzelfde onderwerp – en vele andere – over spionages, veiligheidsdiensten en infiltraties. Hij weet het onderwerp heel goed tot leven te wekken en plaatst het in een perspectief dat een diepere betekenis in het verhaal geeft.

Het gaat dan niet meer over de veiligheidsdienst, maar het stijgt daar ver bovenuit. Het gaat over verraad, familiebanden en wat dit met mensen doet. Thomas van Aalten weet het uit de historie te halen en het in het verhaal te passen.

Daarmee krijgt het een heel mooie positie in de roman en past naadloos in het verhaal. Hij heeft dat ontzettend mooi gedaan en slaagt in iets waarin Gerrit Komrij niet in geslaagd is. Namelijk: de historie tot leven wekken.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Thomas van Aaltens roman Leeuwenstrijd, Een familieroman. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Thomas van Aalten: Leeuwenstrijd, Een familieroman. Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2014. 384 pagina’s. ISBN: 9789046816370 Prijs: € 19,95

Een gedachte over “Veiligheidsdienst”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *