Dinosaurus en kever

imageOp zoek naar het meer waar de dinosaurus gezien zou zijn, tekent de Congolees Manou een plattegrond van het meer. Zo kan Redmond O’Hanlon zien waar ergens de dinosaurus zich ophoudt in het meer Lac Télé. Dan bedient de verteller zich van een prachtig staaltje vertelkunst:

Een klein rood kevertje, een soort meikever, werd aangelokt door de lichtstraal en stortte neer, midden in Lac Télé, stopte zijn vleugels onder zijn glimmende schild, kroop naar het noordoosten om de dinosaurus te inspecteren, opende zijn schild weer en zigzagde weg, de duisternis in. (398)

Hier hanteert Redmond O’Hanlon een prachtige vergelijking. Op de plattegrond verandert het kevertje in een monster. Het is beeldspraak waarbij het kleine groot wordt en een mug bijna letterlijk in een olifant verandert.

Redmond O’Hanlon: Congo. Oorsponkelijke titel: Congo Journey. Vertaald uit het Engels door Tinke Davids. Amsterdam, Uitgeverij Atlas, 1996. 568 pagina’s. ISBN: 90 254 0165 1

Een gedachte over “Dinosaurus en kever”

Geef een reactie