Congo

imageNa de twee grote reisverslagen over Borneo (1984) en in het Amazonegebied van Brazilië (1988) bezoekt hij in Congo (1996) het derde grote regenwoud van de wereld. Het zijn de drie hot spots die het weer van de wereld bepalen. Met dit laatste bezoek heeft Redmond O’Hanlon alledrie de gebieden in kaart gebracht.

Het bezoek aan de drie gebieden bestrijkt een periode van ongeveer tien jaar. Hierin geeft O’Hanlon een mooi beeld hoe snel het leven op de aardbol verandert. De bedreiging van het regenwoud krijgt steeds prominenter een plek in zijn boeken.

In Congo gaat hij op zoek naar de dinosaurus in het Lac Télé, een groot meer dat midden in het regenwoud van Congo ligt. Het behoort tot één van de vele voorbodes waar de reisverhalen van Redmond O’Hanlon overgoten zijn. Hij weet de lezer hiermee prachtig te bespelen.

Je weet dat de dinosaurus is uitgestorven, maar je weet ook dat Redmond O’Hanlons voorbodes altijd uitkomen. Bijvoorbeeld als hij zegt dat hij nooit ziek is geworden onderweg.

‘Malaria heb ik nog nooit gehad.’ Maar toen ik dacht aan onze avond met de féticheuse kreeg ik meteen spijt van mijn grote woorden. (46)

Je weet dat hij een paar bladzijden later ongetwijfeld overvallen zal worden door een malaria-aanval. Of erger.

Het bezoek aan de féticheuse waarnaar hij in het fragment refereert, is nog eens zo’n O’Hanlon-element dat in al zijn boeken terugkeert. Het heimelijke geloof in het bezoek aan zo’n tovenaar waaraan hij het hele verhaal kan ophangen. Als het goed afloopt, ligt het aan de fetisj. Als het slecht gaat, ligt het aan dezelfde fetisj.

De fetisj die hij wat later bemachtigt, heeft dezelfde functie. Zijn begeleiders refereren graag naar deze afwijking. Net als dat het bijzondere kamertje in zijn huis voorbijkomt, met vogeleieren, het kootje van een teen van een overleden vriend en de vele andere eigenaardigheden uit het verleden.

Het maakt zijn verhaal tot een adembenemend reisverslag, waarbij de mond geregeld openvalt van verbazing. Juist de grote hoeveelheid Brits relativeringsvermogen maakt het boek Congo tot een hoogtepunt van de drie regenwoudboeken van Redmond O’Hanlon.

Redmond O’Hanlon: Congo. Oorsponkelijke titel: Congo Journey. Vertaald uit het Engels door Tinke Davids. Amsterdam, Uitgeverij Atlas, 1996. 568 pagina’s. ISBN: 90 254 0165 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *