Ontwapenend

imageZe komt uit China, is opgegroeid in New York en ging haar liefde achterna naar Nederland. Bij het blogevent van Meulenhoff sprak ik deze bijzondere schrijfster, Jean Kwok. Ze stond bij het eerste tafeltje in de tuin. Ik liep haar meteen tegen het lijf toen ik in de tuin kwam.

Ze begroette me als een oude vriend en barstte meteen los met haar verhaal. Het voelde heel welkom, enthousiast en gemeend. Ik genoot van haar verhaal. We stonden onder Ginkgo in de tuin van Meulenhoff. De groene bladeren lagen op het grind. Op een biels vlakbij het tafeltje zat haar zoon met een tablet.

Ze vertelde mij over haar boek dat over twee weken uitkomt: Dans met mij. Het is haar tweede boek en verschijnt volgende week al in Amerika. Jean Kwok schrijft in het Engels en verwerkt veel uit haar leven in haar boeken.

Ontwapenende humor

Wat mij direct aan haar opviel was haar enorme gevoel voor humor. Haar humor is heel ontwapenend. Ze haalt zichzelf naar beneden en doet dat op een heel vertederende manier. Zo vertelde ze over haar leven in New York. Over het harde bestaan aan de onderkant van de samenleving in de kledingfabriek. Een kant die vrijwel onzichtbaar is, maar die ze in haar boeken probeert te laten zien.

imageEen paar jaar geleden maakte de VPRO een documentaire van haar. Ze gingen met Jean Kwok mee naar New York. ‘Mijn man zei van tevoren dat ze mij wel moesten ondertitelen. Ik praat zo snel en onduidelijk. Ik geloofde daar niks van. Ik vertelde het de regisseur en die glimlachte beleefd terug. En toen zag ik de uitzending. Ik werd ondertiteld! Wat moest mijn man lachen.’

Niet koken

Volgens Jean Kwok kan ze helemaal niets. Ze heeft gestudeerd aan Harvard University en Columbia University, maar ze kan helemaal niet koken. ‘Bij mij brandt alles aan’, vertelde ze lachend. ‘Mijn familie dacht dat ik nooit zou trouwen.’

Ze vond een man, voor wie ze naar Nederland verhuisde. Maar haar familie heeft het volgens haar altijd te doen met haar man. ‘Ze vragen altijd aan hem of het wel goed met hem gaat. Ze hebben medelijden met hem.’

Ik hoop vurig dat het boek aansluit bij deze kennismaking in de tuin van Meulenhoff. Zo’n gevoel voor humor en ontwapenende houding, zou een verademing zijn in de Nederlandse literatuur.

Bekijk de uitzending van de VPRO: Nieuwkomers

7 gedachten over “Ontwapenend”

  1. Hendrik-Jan, ik geloof je meteen en nu heb je mij ook om. Zaterdag was het te druk en te kort om alle schrijvers te spreken, aan Jean ben ik niet toegekomen. Vanmorgen bij de Brunawinkel zag ik haar eerste boek en ik twijfelde. Nu weet ik dat ik het ga halen. Niet omdat jij zegt dat het zo’n goed boek is (dat doe je niet) maar omdat je mij nieuwsgierig hebt gemaakt naar deze schrijfster.

    Groet, Manjo (van geschrevengoed.blogspot.nl)

    1. Manjo, wat leuk dat je mijn eerste boek Bijna thuis ga halen! Ik vind het ook jammer dat we elkaar niet hebben gesproken op de evenement. Hopelijk tot de volgende keer, en ik hoop dat je mijn boeken leuk gaan vinden – als je een recensie plaatst, laat me svp via Facebook of Twitter weten! 🙂

    1. Dank je, ben gelijk even bij jou gaan lezen. Leuk dat we dezelfde ervaring delen. Ik ben heel benieuwd of Jean Kwok in haar boek ook zo overkomt. Het zou een boek zijn dat veel humor bevat met een diepe ondertoon.

Geef een reactie