Nationale Stoomtreindag (2)

doris-op-de-stoomtreinDe stoomtrein had allang moeten vertrekken, maar hij bleef nog even staan. Bijna een halfuur na het voorgeschreven tijdstip, zette de stoom in de locomotief zich om in beweging. Het zag er heel mooi uit. Ik voelde mij het jongetje dat helemaal blij wordt van het geluid van de stoomlocomotief. Het gillen van de stoomfluit, maakte dat gevoel compleet.

We moesten maar wachten op de trein die uit Apeldoorn zou komen over niet al te lange termijn. We neusden nog even over het terrein, maar al snel liep de trein op het andere spoor binnen. De grote locomotief die de andere trein het station had binnengebracht, keerde om zich voor de trein naar Apeldoorn te spannen.

We stonden klaar om gelijk in te stappen bij de wagon die direct achter de locomotief was. Maar eerst moesten alle reizigers uit de trein komen. Dat duurde nog even. Opa’s, oma’s, kleine kinderen, zwangere moeders en niet te vergeten veel opgeklapte kinderwagens moesten via de trapjes op het perron zien te komen.

imageIk vreesde dat ons plekje bij het raam al verdwenen zou zijn. We hesen ons omhoog de trein in. We liepen het gangetje in. Veel hout en flinke kussens op de banken. Er was alle ruimte van de wereld. Daar konden wij zitten, bij het raam.

De trein reed de andere kant op. De locomotief zat aan de andere kant. Ons gedeelte was veranderd van voor in achter. Het gaf een goed zicht op de stoomlocomotief vooraan in de bochten. De stoom verdween in de wolkenhemel. De kou van buiten trok een windje door de wagon. De deuren voor en achter stonden open.

imageIk liep even naar een balkonnetje en stond buiten. De railbedding trok in hoge snelheid onder mij langs. De trein remde af bij de snelweg. Hier moest de trein een weg over, maar de moderne spoorbomen ontbraken. Eerst moest de trein stoppen om het verkeer tot stilstand te krijgen met een vlag en daarna de weg over te steken.

Het ging allemaal niet met de hoogste snelheid, maar we reden Apeldoorn binnen voor we er erg in hadden. De locomotief reed terug naar de andere kant van de trein, de wagon waar wij zaten veranderde weer in de voorste.

imageDit is het tweede deel van een zesdelige serie over Nationale Stoomtreindag…

Naar deel 3

Lees eerst het eerste deel

Een gedachte over “Nationale Stoomtreindag (2)”

Geef een reactie