Fusillade in Veenendaal

image

In Het Boschhuis van Pauline Broekema wordt een paar keer Veenendaal opgevoerd. Bijvoorbeeld als de tabaksteelt en bijbehorende industrie aan de orde komen. Maar ook in negatieve zin, wordt Veenendaal opgevoerd in het verhaal. In de bossen bij Veenendaal wordt op 20 november 1944 Pieter Julius ter Beek gefusilleerd.

Hij sterft voor het vuurpeloton vanwege zijn verzetsactiviteiten. Samen met vijf anderen wordt hij neergeschoten als vergeldingsactie voor een aanslag in de bossen bij de Amerongse Berg op een Duitse soldaat. In het bos, bij de Elsterberg vlakbij de weg van Veenendaal naar Elst, wordt hij gefusilleerd.

image

Oude Veensegrindweg

Ik ben er naartoe geweest. Iets achter de kruising met de Oude Veensegrindweg, herinnert een natuurstenen kruis aan deze verschrikkelijke gebeurtenis. Vlak voor het schot laat Pieter nog zijn protest horen in een: ‘Leve de koningin!’ De reconstructie van de fusillade is heel mooi beschreven door Pauline Broekema.

De plek ligt vlakbij het Zandgat en waar vroeger het ziekenhuis was. Ik speelde daar vroeger regelmatig. Een vriendje heeft er zelfs vlakbij gewoond. Deze gedenkplek kende ik niet. Niet bewust. Het kruis is vanaf de weg naar Elst moeilijk te zien. Als je het weet, zie je het liggen. Als je het niet weet, ga je er snel aan voorbij.

image

Ik ben erheen gegaan en heb bij het kruis gestaan. Daar staande, droeg ik de passages over de fusillade voor uit Het Boschhuis van Pauline Broekema. Heel bijzonder om zo voorlezend stil te staan bij dit aangrijpende moment uit deze familiekroniek.

Fragment over fusillade

Bekijk het fragment waar ik een paar passages over de fusillade op de plek zelf voordraag. Schakel de ondertiteling aan om de tekst mee te lezen.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Pauline Broekema’s familiekroniek Het Boschhuis, Kroniek van een familie. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Pauline Broekema: Het Boschhuis, Kroniek van een familie. De Arbeiderspers, 2014. 471 pagina’s. ISBN: 9789029588973 Prijs: € 19,95

12 gedachten over “Fusillade in Veenendaal”

    1. Heel aangrijpend is de passage. Ik vond het ook heel bijzonder om dat hier voor te lezen. Zeker ook met het ‘Leve de koningin’ erbij. De oorlog voelde daar even heel nabij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.