Planten en snoeien

image

De zon nodigt uit om naar buiten te gaan. Ik pak de vorige week gekochte rozenstruiken en leg ze op de tafel in de tuin, nog ingepakt in het veilige plastic. Dadelijk ga ik ze planten op een plekje achter de seringenstruik.

Eerst kortwiek ik de bessenstruik bij de poort. Hij vraagt teveel ruimte in de zomer waardoor je niet meer met goed fatsoen de tuin inkomt. Op internet heb ik een filmpje bekeken. ‘We snijden het oude hout weg’, zegt de commentaarstem. ‘We laten ongeveer zeven stengels staan’, volgt daarna.

Ik snij de oude stammen weg en laat er een paar staan. Daar gaat alles. Het nieuwe hout laat ik zitten. Zo maak ik ruimte voor de toekomst en zo kunnen we straks nog gewoon met de fiets in de hand de tuin in en uit.

Daarna plant ik de rozenstruikjes. Het zijn nog kleine stronkjes, zonder bladeren, veilig verzegeld voor het transport. Ik maak een gat in de grond en laat het stronkje erin zakken. De andere twee struikjes komen een eindje verder in de grond. Alledrie in een halve cirkel achter de seringenstruik.

Ik laat de deur open voor de honden. Als ik even later in de tuin kom, zie ik Saartje met één van de drie struikjes in de bek lopen. De grond tussen de wortels is weggelikt en de struik hangt ielig kaal uit haar bek. Ik bevrijd het ding uit de bek en hoop dat de schade meevalt.

Het voorjaar is nog niet begonnen of de eerste rozen zijn al verwoest.

4 gedachten over “Planten en snoeien”

  1. Die teckels zijn monsters! Maar het is ook nig wel vroeg om rozen te planten omdat het ‘s nachts nog zo koud is. Dan hebben ze het erg moeilijk. Succes!

    1. Ze moesten wel de grond in. En het is een experiment. Rozen doen het nogal moeilijk hier in de buurt. En vorige planten werden na enkele jaren alleen maar treuriger. Maar het was wel ontmoedigend om even na het planten gelijk de stek al uit en teckelbek te moeten trekken…

    1. Dus dat bedoelde Saartje. Ze vond het gewoon te vroeg.

      Ach, ik had ze gekocht bij een groot supermarktketen en kon ze niet ongepland laten. Dat wat overleeft is sowieso sterk genoeg om te overleven…

Geef een reactie