Werelds en wereldvreemd XP – #WOT

image

Eens komt de dag dat het voorbij is. Dan houdt Microsoft ermee op om Windows XP nog te ondersteunen. Geen updates meer. Vanaf 8 april is het levensgevaarlijk om nog met het oude besturingssysteem het internet op te gaan, dreigen de berichten op internet.

Van het frivole besturingssysteem vol beveiligingslekken verandert het in een onbetrouwbaar, wereldvreemd en malafide programmaatje dat je zo snel mogelijk moet uitschakelen. Alsof internetbankieren al niet onveilig was in XP. Ik gebruik het al tijden niet meer om mijn belangrijke zaken in te doen. Verder werk ik al nooit in de internetbrowser van Microsoft IE en surf met Firefox en Chrome over het wereldse web.

Vandaag druppelde een mailtje mijn inbox binnen met deze onheilspellende maatregel. De reden die Microsoft in het mailtje geeft is onzinnig en zou ze net zo goed achterwege kunnen laten. Met het opheffen van de technische ondersteuning, schrijven ze, ‘kunnen we ons beter richten op ons doel om de beste, meest actuele computerservices te bieden.’

Onzin! De XP-updates vallen vrijwel altijd gelijktijdig met de updates voor windows 7 en 8. Het zeker kostbaar om een verouderd besturingssysteem in de lucht te houden. Een systeem dat weliswaar 12 jaar oud is, maar waarvan 5 jaar geleden nog altijd versies werden verkocht, is eigenlijk jonger dan Microsoft wil doen geloven.

Eigenlijk zou je iedereen de regel moeten leren dat het belangrijkste achteraan staat. Zeker als het om een ‘verzachtende’ tekst gaat. Aan het einde van Microsofts mailtje staat: ‘Als je een oudere pc hebt, kun je een nieuwe pc overwegen; nu betaalbaarder, lichter en krachtiger dan ooit.’ De reden is dat computerfabrikanten aangedrongen zullen hebben de teruglopende pc-verkoop te compenseren door de ondersteuning van een besturingssysteem op te heffen.

Het opheffen van de ondersteuningen van Windows 95 en 98 zijn compleet langs mij heengegaan. Dit systeem wordt echter nog door veel mensen gebruikt. Uit statistieken blijkt dat zo’n 10 procent van de mensen het systeem nog gebruikt. Dit zijn aantallen die bij de opheffing van de vorige ondersteuningen niet werden gehaald.

Zo is een werelds systeem omwille van de commercie verandert in een wereldvreemd systeem dat geen enkel contact meer mag maken met de wereld om zich heen. Binnenkort draaien mijn computers – ontworpen voor Windows XP – op een mooie, wereldse Linux-variant.

4 gedachten over “Werelds en wereldvreemd XP – #WOT”

  1. HJ

    Helemaal eens. Bij mij draait er ook nog een op XP en ik zag ook met een schuin oog dat ING …Nota Bene ING die er de laatste 8 dagen alweer twee maal uit lag….je waarschuwt voor verder XP gebruik….ik heb het idee dat W7 en W8 betere kijkgaten hebben voor de bobos…

    HH

  2. Ja, dat is overigens ook zo bij andere softwaregiganten. Alles om de economie draaiende te houden, roept men dan. 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.