Gedreven – #WOT

image

Het rapport van mijn dochter laat een gedreven persoon zien. Een enorme gedrevenheid schuilt er in haar, laat de lijst met cijfers zien. Misschien wel een beetje over-ijverig. Ik hoop zo dat ze die gedrevenheid en ijver vasthoudt. Vaak gebeurt het dat mensen uit frustratie of bij tegenslag hun gedrevenheid kwijtraken.

Gedreven personen worden altijd erg gewaardeerd. Ze bezitten het vuur en de overtuiging bij hun werk. Ze leven voor wat ze doen en ze doen het goed. Passie, enthousiasme en gedrevenheid staan hoog op de lijst met voorkeuren bij sollicitanten.

Gedrevenheid heeft echter ook een schaduwkant. Het kan verblinden en in de weg staan. Bovendien kan gedrevenheid ook heel goed geacteerd worden. Spelen dat je enthousiast bent gaat sommigen makkelijker af dan enthousiast zijn.

Ook zijn er mensen die vinden dat werknemers niet over de juiste attitude, lees: gedrevenheid beschikken. Ze stellen dat de toekomst ligt bij die kleine zelfstandige ondernemers. Zij bezitten het enthousiasme en de gedrevenheid om mooie dingen te maken. Zij zijn de toekomst voor de BV-Nederland.

Daar ben ik het mee oneens. Het aantal zelfstandigen dat gedrevenheid neerzet als een product. Ondertussen knijpen ze hem overal om maar uurtjes te kunnen schrijven. Ze beschikken over dezelfde zielloosheid als vaste werknemers die het enthousiasme verloren hebben. Daar zit dus geen onderscheid.

Want vaak wordt vergeten dat enthousiasme ook kan worden tegengewerkt. Niet iedereen houdt dan de gedrevenheid waarmee ze binnenkwamen. De teleurstelling maakt ze cynisch en wanhopig. Dat heb ik veel zien gebeuren bij bedrijven. Regels en procedures die in de weg staan. Ideëen die niet kunnen worden uitgevoerd. Het staat enthousiasme in de weg en verdrijft de gedrevenheid.

Het is juist het enthousiasme dat werkgevers zouden moeten stimuleren bij hun medewerkers. Het zou heel wat ondernemingen van de afgrond houden.

5 gedachten over “Gedreven – #WOT”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.