Wijze levensles

image

De wijze levensles in Lieve Célin komt van Brookes moeder. Pamela zegt haar dochter net als zij is:

‘Laat niemand je ooit vertellen dat je anders bent’, zei Pamela. ‘En ook niet dat je speciaal bent, want speciaal is een woord dat mensen gebruiken die niet durven te zeggen wat ze willen zeggen en dan maar iets anders zeggen terwijl ze hetzelfde bedoelen, […]’
‘Maar onthoud dit, lief: wij zijn niet anders. Want anders bestaat helemaal niet. Als alle mensen op de wereld hetzelfde dachten, aten, evenveel geld verdienden en dezelfde kleren zouden dragen, ja, dan kan iemand anders zijn. Door iets anders te denken of te eten of te dragen. Maar eten, denken, dragen en verdienen alle mensen op de wereld hetzelfde? Dacht het niet. Iederéén is anders. En dus is iedereen hetzelfde. Allemaal even gewoon. En jij dus ook. Net zo gewoon als iedereen. Oké?’ (35/36)

Daarmee typeert ze het verschil tussen mensen. Verschil moet er zijn. Dat geldt voor iedereen. Alleen heeft Pamela het daar erg moeilijk mee. Vooral ook omdat haar dochter zo op haar lijkt. Ze weet er eigenlijk geen raad mee. Haar dood moet op een ongeluk lijken, maar is het niet. Ze nam namelijk nooit de pont in haar Cantas. Hoe kon ze dan tussen wal en de pont terechtkomen?

Het verhaal draait verder vooral om het verloop van Brookes leven na de dood van haar moeder. Er gebeuren veel dingen. Ze ontdekt de muziek van Céline Dion als het gedraaid wordt bij de begrafenis van haar moeder.

Het behoort tot het standaardrepertoire bij begrafenissen, maar nadat ze het gehoord heeft, stort ze zich helemaal op de Canadese zangeres. Als blijkt dat moeder Pamela het gezin in de schulden gestort heeft door allerlei dingen op afbetaling te bestellen, raken Brooke en haar slimme zus Sue in de problemen. Het huis wordt leeggehaald en ze kunnen niks meer.

Brooke krijgt hulp van een begeleidster en mag gaan werken bij de sociale werkplaats. Daar kan ze gaan sparen voor haar droom: een concert van Céline Dion. Die droom wordt echter wreed verstoord door ‘iets’ dat ertussen kwam en dat Brooke op haar eigen manier oplost. De verhaallijn in combinatie met mooi uitgewerkte personages maken Lieve Céline tot een prachtig verhaal om te lezen.

Een gedachte over “Wijze levensles”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *