Van Parijs naar New York (en terug)

image

De drie levens van Tomomi Ishikawa is een raadselachtig boek dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt en niet meer loslaat. Het verhaal is even eenvoudig als geheimzinnig. De Engelsman Ben Constable heeft een Amerikaans-Japanse vriendin in Parijs, Tomomi Ishikawa, ook wel Vlinder genoemd. Ze schrijft hem een brief waarin staat dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Vlinder laat hem haar computer na.

Hij mag hem ophalen in haar appartement. Op de computer staan raadselachtige documenten met geheimzinnige opdrachten. Zo maakt Ben kennis met een andere kant van zijn vriendin. Via de documenten op de computer krijgt hij opdrachten en aanwijzingen naar verstopte pakketjes.

Geheimzinnige pakketjes

De pakketjes bevatten weer brieven en documenten en vormen vaak weer nieuwe aanwijzingen voor een ander pakket. De zoektocht van Ben voert de lezer mee naar allerlei geheimzinnige plekken in Parijs. Sterker, de verhalen van Vlinder brengen de verteller van Parijs naar New York.

New York is de stad waar Vlinder is opgegroeid. Ook hier krijgt hij weer opdrachten voor het zoeken naar pakketjes. Hij maakt hier kennis met Beatrice. Zij helpt mee met speuren, maar blijkt gedurende de zoektocht ook in het complot te zitten. Alles wordt steeds geheimzinniger.

Thriller

Het verhaal heeft iets van een thriller. Want, zou Vlinder wel dood zijn en heeft ze Ben misschien ook niet op de lijst staan van te doden mensen. Het is een seriemoordenaar, suggereert Beatrice. De verhalen beangstigen, maar maken tegelijk nieuwsgierig naar de afloop en vooral naar de waarheid ervan.

Hiervoor wendt de verteller Ben Constable allerlei technieken en aanwijzingen aan. Dit zijn opvattingen over het vertellen van een verhaal. Wanneer eindig je een verhaal? En wat is een verhaal?

Het begint al bij het begin. In het hoofdstuk ‘Een inleiding tot alles’ verraadt de verteller al enkele dingen. Tomomi Ishikawa en Ben Constable zitten in een café iets te drinken. De verteller zegt dat hij graag een roman wil schrijven met Tomomi en hij als hoofdpersonen.

Roman over vriendschap

De ik-verteller wil graag een roman schrijven over hun vriendschap. Tomomi Ishikawa voelt veel meer voor een boek waarin ‘minstens iets van verrraad, een gestolen schilderij en een pratende hond of aap voorkomen.’

Ben Constable komt haar vraag tegemoet en beloofd een raadsel in het boek te verwerken. ‘Een reeks moorden die we moeten oplossen.’ Waarbij Tomomi Ishikawa de moordenaar is. Ze wil wel Vlinder heten in het boek, maar dat belooft Ben Constable niet.

‘Het wordt meer een soort bijnaam,’ stelde ik haar gerust. ‘En de kronkelige plot zal de lezer door de straten van Parijs en New York voeren.’ (8)

Tomomi Ishikawa ziet in dat geval wel Ben Constable als laatste slachtoffer van de moorddrift van het personage dat haar naam draagt. De ideeën tussen de twee verschillen te sterk. Misschien moet jij je eigen roman schrijven, concludeert Ben Constable.

Alle ingrediënten

Het verhaal krijgt alle ingrediënten toegediend die in de proloog zijn opgediend. Het gaat inderdaad over een vriendschap en bevat inderdaad al die ‘ingewikkeldheden en kunstgrepen’ waar de verteller Ben Constable eigenlijk zo weinig voor voelt. Het verhaal wordt door hem verteld, maar de verteller lijkt zeker niet de regie in handen te hebben.

Dat blijft tot aan het einde hangen als Tomomi suggereert dat Ben Constable helemaal niet de verteller is, maar zij.

‘Ik gebruik het pseudoniem Ben Constable en aan het eind is hij er getuige van hoe Tomomi Ishikawa sterft zodat niemand op zoek zal gaan naar haar – naar mij – en leef ik nog lang en gelukkig. Het kan zelfs het begin van een schrijfcarrière zijn onder mijn eigen nieuwe nom de plume. Wie had ooit kunnen denken dat Ben Constable een vrouw was?’

De personages bespelen de verteller en het verhaal. Zo dreigt alles uiteen te vallen en heerst de verwarring.

De lezer zou zich hier bijna door laten afleiden, maar gelukkig blijft er temidden van al deze verwarring een verhaal staan: het verhaal van een bijzondere vriendschap. Want wie zwerft de halve wereld rond op zoek naar de verhalen van zijn vriendin. Inderdaad: de verteller Ben Constable.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable (vert. Tjadine Stheeman) bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Binnenkort volgen nog 4 blogs over dit boeiende boek:

4 gedachten over “Van Parijs naar New York (en terug)”

Geef een reactie