Opgeheven metrostation

image

Beatrice laat in De drie levens van Tomomi Ishikawa de verteller en hoofdpersoon Ben Constable het opgeheven metrostation City Hall in New York zien. Daarvoor stappen ze op het eindpunt van lijn 6 in bij het station Brooklyn Bridge. Ze stappen in de metro op dit eindpunt. Iedereen stapt uit, maar zij stappen juist in.

De ondergrondse trein keert op die plek en rijdt bij het keren door het opgeheven metrostration. Ze drukken hun neus tegen het glas:

Opeens ging er een wereld voor ons open van betegelde bogen en een tongewelf, dat flauw werd verlicht door daglicht uit dakramen erboven. Het is net een ondergrondse tempel die langs een rondlopend perron voorbijflitste.
Station City Hall ws een illusie, kortstondig tot leven gewekt voor onze ogen en zodra we er voorbij waren, spatte die weer uiteen en werd misschien geteleporteerd naar de grote woestijn waar ze thuishoorde. (163)

Een prachtig fragment over een metrostation dat tot de geheimen van New York behoort. Op de website nycgo.com wordt het als een van de secrets van de miljoenenstad gepresenteerd: Hidden Subway Station Beneath City Hall. Het station sloot op 31 december 1945 haar deuren. Sindsdien ligt dit architectonisch monument verborgen onder de grond en is alleen te bezichtigen vanuit de kerende ‘6 train’.

Overigens laat de roman van Benjamin Constable wel meer plekken van de stad zien die in reguliere toeristische gidsen ontbreken. Zoals de vele tuinen in de stad. Net als in Parijs, waar meer groen is dan je denkt. De verteller neemt je – mede door de aanwijzingen van Vlinder – mee naar deze bijzondere plaatsen. Daarmee is De drie levens van Tomomi Ishikawa een toeristische gids voor Parijs en New York ineen.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable (vert. Tjadine Stheeman) bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Lees ook de andere vier blogs over dit boeiende boek:

4 gedachten over “Opgeheven metrostation”

  1. I love these mini essays Hendrik-Jan. It takes book reviewing to a whole new dimension and it’s incredibly gratifying to know that my book has been read in such detail and provoked thought/research/the wish to communicate.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *