Oliver Twist (3) – Het verhaal

wpid-2013-12-28-14.39.26.jpgDe roman Oliver Twist vertelt het aangrijpende verhaal van de wees Olivier Twist. Hij is de hoofdpersoon van het verhaal, maar krijgt erg weinig stem in het verhaal. Hij is vooral een speelbal. In eerste instantie ligt zijn lot in handen van de gemeentepedel, belast met de armenzorg. De pedel draagt hem over aan een begrafenisondernemer. Zo bespaart hij weer op de armenzorg.

De dienstmeid Charlotte en vooral de leerling Noach Claypole tergen en treiteren hem. Nadat Noach Claypole Olivers moeder ernstig beledigd heeft, wordt het zwart voor de ogen van Oliver. De woede en het onrecht dat hem daarna treft, doen hem vluchten naar Londen. Maar daar komt hij van de regen in de drup. Hij raakt verstrikt in een misdadigersbende onder leiding van de misdadiger Fagin.

Na een paar weken de merkjes uit gestolen zakdoeken te hebben geknipt, mag Oliver mee met twee bendeleden op rooftocht. Ze zijn aan het zakkenrollen. De twee trekken een zakdoek uit de zak van een man die bij een boekenstalletje naar een boek kijkt. Oliver schrikt zich rot en zet het op een rennen.

Dat komt hem duur te staan, hij wordt opgepakt en voor de rechtbank gesleept. Het ‘snelrecht’ avant la lettre dreigt hem te veroordelen, maar net op tijd vertelt de eigenaar van het boekenstalletje dat niet Oliver het was, maar twee andere jongens.

De man neemt Oliver mee en draagt zorg voor de jongen omdat hij helemaal uitgeput is. Maar als hij opgeknapt is en even weg is voor een boodschap vindt Nancy van de bende hem en ontvoert hem. Zo komt hij weer in de strikken vast te zitten van Fagin. Het dreigt een herhaling van zetten te worden, maar Charles Dickens weet op een leuke manier nieuwe spanning in het verhaal in te bouwen.

Meer lezen over Oliver Twist

Deze blog is onderdeel van een serie van vijf blogs over Oliver Twist van Charles Dickens. Lees ook de vier andere blogs:

3 gedachten over “Oliver Twist (3) – Het verhaal”

Geef een reactie