Hoofddorp – plog

image

Ik was vandaag voor een afspraak in Hoofddorp. Ik was er eens eerder, maar dan aan de andere kant van het spoor. Daar zag ik goed de vliegtuigen opstijgen en landen. Vandaag vlogen de grote Boeings door mijn wolkenhemel en bulderden het zonlicht tegemoet alsof ze regen wilden hebben.

Omdat ik wat eerder was, liep ik gelijk even een rondje door het centrum. Vooral het cultuurgebouw vond ik erg mooi. De glazenwand weerspiegelt het Raadhuisplein mooi. De zon schoot zo haar licht tussen de gebouwen in een oneindige stroom.

De spiegeling van glazen wanden vind ik altijd heel mooi. Ik krijg er geen genoeg van. In het gebouw heb ik even de bibliotheek bezocht en genoot ik van de mooie galerij tussen alle culturele gebouwen.

Gek op kringloopwinkels liep ik een wandeling door Hoofddorp naar de Meerwinkel. Een mooie verwijzing naar de naam van de gemeente, Haarlemmermeer. Er stond een enorme rij voor de deur. Alsof het gratis was. Ik vroeg een rijgenoot of er een opruiming of zo was. ‘Nee, hij is weer open na het weekend.’ ‘Maar hij is maar één dag dicht geweest,’ antwoordde ik. Hij vond dat nog een extra reden voor de lange rij.

De deur opende. We stormden naar binnen. Ik vond een paar leuke boeken en zelfs een stapeltje oude tijdschriften over treinen.

Op de terugweg kwam ik totaal onverwachts bij het oude treinstation Hoofddorp. Het behoorde aan de Haarlemmermeerlijnen, waarvan ik vooral de oude lijn ken naar Amstelveen. Het station ademt dezelfde sfeer uit, maar ligt beduidend hoger dan de weg, bijna op een dijk lijkt het te liggen. Wat verderop liep ik over de oude spoorbrug. De Haarlemmermeerpolder ademt genoeg verleden om bepaalde dingen niet meer te hebben.

Ik kan van die dingen echt genieten. Net als het Petit Restaurant Tien dat midden op het industrieterrein staat. Een mengeling van weemoed en genoegen. Ik weet zeker als Martin Bril hier langsgereden zou zijn, hij zeker iets gegeten had en erover geschreven zou hebben.

6 comments on “Hoofddorp – plog

 1. carel de mari

  meermalen door dat gebied gefietst, van Schoonhoven naar Krommenie, altijd wat te zien. Waar niet, zou ik zeggen. Mooie fotoreportage

 2. jjvoerman

  mooi.
  Ik ontdekte een tijd geleden ook dat ‘lelijke’gebouwen mooi kunnen zijn.

  • Hendrik-Jan

   Ik denk dat een mooi gebouw ziel bezit. Dat je kunt zien dat erover nagedacht is. Dat het een mooie eenheid vormt en geen lukraak ontwerp is dat op het papier is gekwakt en waar elke bouwsteen een compromis is. Een gebouw waar de trots vanaf straalt en waar je ook kunt zien dat architect en bouwmeester plezier hebben gehad in het maken. Dan hoeft het niet mijn smaak te zijn, maar ik moet het verhaal van het gebouw wel kunnen lezen.

 3. Niek

  Prachtig dat oude treinstation. Die oude lijn naar Amstelveen ligt toch ook zo hoog als het me goed bijstaat. Mooi cadeau om tegen zo’n architectonisch geschiedenisstukje aan te lopen.

  • Hendrik-Jan

   De oude lijn naar Amstelveen valt ongeveer gelijk met de omgeving. Het voormalige station van Hoofddorp torent een flink eind boven de weg uit. Een talud begroeid met gras maakt het nog imposanter dan het is.

 4. kimbergshoeff

  Een blog…ehm, plog, over Hoofddorp…als Haarlemmer houd je het niet voor mogelijk. 😉 Mooi gedaan, vooral dat oude stationsgebouw is erg mooi. Wel een beetje droef dat het zo vlak langs de weg geplakt is.

Geef een reactie