Opkomst en ondergang Grand Café De Rechter

image

In de reconstructie over de opkomst en ondergang van het Grand Café De rechter zet Mirjam Pool in Procedures en pistolen een integer en grondig verhaal neer hoe het zo heeft kunnen komen. Een antwoord heeft ze niet. Daarvoor ontbreken duidelijke bewijzen. Het vermoeden tijdens de rechtszaak dat de oorzaak misschien wel ergens anders ligt, komt ook hier naar voren.

Zeker, de gemeente heeft het echtpaar niet meegezeten, maar hun culturele achtergrond en voor hem een taalbarrière zorgden voor veel extra ellende. Het algehele wantrouwen in de overheid, past misschien wel in Turkije, maar niet in Nederland. Bovendien begrijpt de slecht Nederlands sprekende Ahmet veel dingen onvoldoende vanwege de taal.

De verklaring die het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld geeft in de rechtszaal is zeer plausibel: het echtpaar heeft zich ernstig vergaloppeerd. In de grootheidswaanzin zijn ze doorgeslagen.

De successen bij het restaurant De Molen en de zucht naar een grotere mate van aanzien door een restaurant in het centrum te bezitten, maakten dat hij niet weloverwogen besluiten nam. Bovendien was hij onvoldoende op de hoogte van de plannen van de gemeente met de plek waar hij zijn nieuwe restaurant vestigde.

Hij maakte ongekend hoge kosten in de veronderstelling dat alles wel geregeld zou zijn. Toen dit allemaal mislukte en hij tot over zijn oren in de schulden zat, sloegen de stoppen door. Over die financiering is veel onduidelijkheid. Mogelijk crimineel geld en zijn gewelddadige instelling deden de rest. Hij stond onder hoge druk en zijn verworven eer werd bedreigd. Er zat niks anders op dan zijn eer te redden en de gemeente de schuld te geven van het mislukken van zijn onderneming.

De gijzeling ontstond per ongeluk omdat hij de betreffende wethouder niet kon vinden. In de hoop dat hij wethouder Anthon Sjoers kon spreken, gijzelde hij wethouder Bert Kuiper met vier ambtenaren. Alles mislukte en hij gaf zich uiteindelijk gewonnen.

Vervolgens probeerde zijn vrouw de eer alsnog te redden door de gemeente zeer expliciet de schuld te geven voor het handelen van haar man. Daarin is zeer redelijk geslaagd. Programmamakers van prijswinnende televisieprogramma’s als Zembla trapten in het verhaal. Ze legden de schuld neer bij de gemeente en pleitten de gijzelaar vrij. De gemeente werd hierdoor dubbel slachtoffer.

Een treurig verhaal met allemaal verliezers. Van de geplande sloop van het V&D-gebouw is het niet gekomen. Het staat er nog altijd. Net als dat Ahmet nog altijd gevangen zit en zijn vrouw in de schuldsanering zit. De glorierijke toekomst is er niet meer. Misschien in Turkije, waar ze niet meer door cultuur en taal gehinderd worden. Maar daar zijn weer andere dingen.

Meer lezen
Dit is de laatste blog uit een serie van vier blogs over het boeiende boek Procedures en pistolen van Mirjam Pool.

Geef een reactie