Afrika in fictie

image

De romans en verhalen van Paul Theroux zijn onlosmakelijk verbonden met zijn reisverhalen. Ze spelen vrijwel altijd af op een locatie die hij in één van zijn reisverhalen bezocht heeft.

Het idee van De muskietenkust doet hij duidelijk op als hij onderweg is in de binnenlanden van Honduras in De oude Patagonië Expres. Hotel Honolulu is onlosmakelijk verbonden met zijn reis door de Pacific in De gelukkige eilanden.

Romans en reisverhalen

Zijn laatste roman De benedenrivier is direct verbonden met zijn reizen door Afrika in Dark Star Safari en Laatste trein naar Zona Verde. De roman speelt weliswaar in Malawi, maar de sfeer die hij neerzet in zijn roman, komt sterk overeen met het Afrika dat hij beschrijft in Laatste trein naar Zona Verde.

Wat hij tijdens zijn reizen niet kan verwerken in zijn reisboek, kan hij juist wel kwijt in fictie. Dat zie je sterk terug in de roman De Benedenrivier. Hij bezoekt bij zijn eerste Afrikareis Malawi, een vertrouwde plek waar hij in de jaren ’60 twee jaar heeft lesgegeven. Uit Laatste reis naar Zona Verde heeft hij vooral zijn ervaringen verwerkt, het Afrika zoals dat in de clichés naar voren komt, aangestuurd door hebzuchtige machthebbers.

Andere kant

De roman De benedenrivier laat een andere kant van de schrijver zien die ik voornamelijk uit de reisverhalen ken. Paul Theroux is een begenadigd auteur. Niet alleen van reisverhalen, maar ook van romans. Het verhaal van De benedenrivier bevat alle elementen die een goede roman bevat: een sterk hoofdpersonage, een spannende verhaallijn en een prachtige locatie.

Daarmee bevat de roman veel ingrediënten van andere romans uit het oeuvre van Paul Theroux. Het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden, daarvoor zijn de dramatische verhaallijn en mooie beelden in het verhaal heel geschikt.

De roman die goed past in het rijtje van bekende en verfilmde romans van Paul Theroux als De muskietenkust en Saint Jack. De ontberingen, voortdurende dreiging en mooie locaties geven het boek ook het karakter van een film. De manier waarop de hoofdpersoon Ellis Hock als enige blanke slangen bezweert, is het andere motief waarvan Paul Theroux’ is doordrenkt. Het levert een boeiend thema op in deze laatste roman van de Amerikaanse schrijver die vooral bekend is van zijn reisverhalen.

Meer lezen

Dit is de eerste blog van een serie van vier blogs over De Benedenrivier van Paul Theroux. Lees ook de andere drie blogs:

Informatie over het boek

Paul Theroux: De Benedenrivier. Vertaling van: The Lower River. Vertaald door Suzan de Wilde en Maarten Polman. Amsterdam: Uitgeverij Atlas/Contact, 2012. ISBN: 978 90 450 2062. Prijs: € 21,95. 386 pagina’s.

5 gedachten over “Afrika in fictie”

Geef een reactie