Van losse flodden naar strakker omlijnd verhaal – The Pickwick Papers

image

Het boek De nagelaten papieren der Pickwick Club begint met de oprichting van de Pickwick Club door de heer Samuel Pickwick. Het begin van Charles Dickens’ boek hinkt nog op veel gedachten. Zo komt het aanvankelijk vooral over als een opeenschakeling van notulen, opgesteld voor de Pickwick Club.

De leden lopen ook rond met notitieboekjes om alles wat ze zien op te schrijven en daarvan verslag uit te brengen in de bijeenkomsten van de Pickwick Club. Het geschrijf bezorgt Pickwick ook problemen als hij de ochtend na de oprichting van zijn club met de koets wil rijden:

De heer Pickwick schreef elk woord van deze verklaring nauwkeurig in zijn notitieboekje, met het oogmerk de blub te zijner tijd nauwkeurig in te lichten omtrent de opmerkelijke taaiheid van paarden onder de meest ongunstige omstandigheden. Nauwelijks was dit geschied, of zij bereikten Golden Cross. De koetsier sprong van de bok, Pickwick steeg uit. (I, 10)

De koetsier vraagt Pickwick opheldering waarom hij zijn nummer heeft opgeschreven. Pickwick ontkent. Een vechtpartij breekt uit, waar hij uit gered wordt door een ’tamelijk lang, mager jongmens, in een groene rok’. De vrienden Augustus Snodgrass, Tracy Tupman en Nathaniël Winkle zijn onafscheidelijk van hem en vergezellen hem overal.

Verschuiving

Geleidelijk verschuift het accent meer en meer naar de hoofdpersonen in plaats van de club die gezamenlijk avonturen beleeft. Het is Samuel Pickwick, een gefortuneerde Engelse heer en wat ronder dan de gemiddelde man van zijn leeftijd. Hij is erg onhandig en belandt van de ene ellende in de andere.

Het levert veel komische verhalen op, zoals het misverstand dat bijna een duel oplevert. Of de nagespeelde legerslag waarbij Pickwick met zijn kornuiten midden door het slagveld loopt. Het hoogtepunt is natuurlijk wel het misverstand van zijn hospita juffrouw Bardell. Ze denkt dat hij haar ten huwelijk vraagt, terwijl Pickwick alleen zijn knecht Samuel Weller bij haar introduceert.

Van losse flodden naar strakker omlijnd verhaal

De losse flodden maken hier plaats voor een strakker omlijnd verhaal. Al blijven er nog steeds geweldige passages, zoals bij de picnic waarbij Pickwick teveel punch drinkt en in een diepe slaap valt. Ze laten hem achter in een kruiwagen en als ze terugkomen, is hij verdwenen. Hij ontwaakt in de schutskooi midden in het dorp.

Het verhaal krijgt nu een andere ontwikkeling juffrouw Bardell laat zich door twee bedriegende advocaten verleiden een proces tegen Pickwick te beginnen. Hij zou haar bedrogen hebben door haar ten huwelijk te vragen. Dit is natuurlijk een groot misverstand en een groot deel van het verhaal wordt in beslag genomen door het lopende proces.

Mooie scènes

Dat levert mooie scènes op waarbij de vrienden en leden van de Pickwick-club verklaringen moeten afleggen. Door het gestuntel van Nathaniël Wicks wordt het de jury wel heel makkelijk gemaakt. Pickwick krijgt een flinke boete te betalen. Wat hij vervolgens weigert met alle gevolgen van dien.

Hij belandt in de gevangenis. Dit ogenschijnlijk saaie deel van het verhaal, krijgt veel leuke kanten. Pickwick stuurt zijn knecht Sam weg en belooft dat hij weer mag terugkomen als hij uit de gevangenis is. De vrienden van Pickwick zien echter in dat de onhandige Pickwick daar in het gevang beschermd moet worden voor al het gespuis dat er rondloopt. Daarom bedenkt Samuel een list en krijgt een schuld van zijn vader die hij moet voldoen. Zo komt hij bij Pickwick en behoedt op die manier zijn meester voor veel gevaren.

Lees meer over The Pickwick Papers: het officiële debuut van Dickens

2 gedachten over “Van losse flodden naar strakker omlijnd verhaal – The Pickwick Papers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.