Erik of de Pickwick Papers

image

Leest een groot deel van Nederland Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans, ik lees The Pickwick Papers van Charles Dickens. Het is een vertaling van de schrijver die Erik of het klein insectenboek schreef: Godfried Bomans. Godfried Bomans was een groot liefhebber van het werk van Dickens, in het bijzonder dit werk.

Naast David Copperfield vond hij de The Pickwick Papers tot de mooiste boeken van Charles Dickens behoren. Dat zegt zijn biograaf Michel van der Plas tenminste in Godfried, Het leven van de jonge Bomans 1913-1945. Godfried Bomans vertaalde The Pickwick Papers van Charles Dickens zelfs en gaf het de titel De nagelaten papieren der Pickwick Club mee.

Prisma-reeks

Het zou zijn enige bijdrage blijven aan de vertaling in de beroemde Prisma-reeks van uitgeverij Spectrum waarvan hij in 1941 één van de grondleggers was. Op zijn initiatief kwam een groep schrijvers en vertalers bijeen, waar onder andere Jacques Bloem, Antoon Coolen en Jan Campert tot het illustere gezelschap behoren.

De reeks zou na de oorlog worden gepubliceerd. Het zijn de beroemde pockets geworden, tegenwoordig vrijwel alleen in gehavende en beduimelde staat verkrijgbaar. De grote namen hebben hun bijdragen ernstig verkleind. Bloem en Coolen waagden zich aan een enkel kerstverhaal en Godfried Bomans hield het bij The Pickwick Papers. Hij zou overigens eindeloos aan de vertaling hebben gewerkt tussen 1940 en 1952.

Pickwick Papers als Prisma 3 en 4

Uiteindelijk verscheen het boek in 1952 als Prisma 3 en 4, na de Schetsen van Boz. De andere 32 delen uit de reeks van De werken van Charles Dickens verschenen in de periode tussen 1952 en 1954. Deze vertalingen werden door anderen verzorgd.

Overigens kreeg het boekje Erik of het klein insectenboek van Bomans ook een plekje in die Prisma-reeks. En wel als nummer 35, direct volgend op het werk van Charles Dickens. Na de 32 delen met de verhalen en romans van de Engelse schrijver, volgde een vertaling van de tweedelige biografie van Dickens, verzorgd door John Forster.

Meer over Godfried Bomans en Charles Dickens

5 gedachten over “Erik of de Pickwick Papers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.