Korte zinnen

image
De korte zinnen van Walter van den Berg spreken de opmerking van Oek de Jong tegen.

Het is een korte opmerking over ‘korte zinnen’ in hedendaagse romans die Oek de Jong maakt in zijn essay Wat alleen de roman kan zeggen. Hij schrijft:

Tegenwoordig lijken veel schrijvers alleen nog maar korte zinnen te kunnen of willen schrijven. Korte zinnen, korte alinea’s. Snel, sneller, snelst. Ze lijken niet te beseffen dat een opeenvolging van alleen maar korte zinnen monotoom werkt. Ze lijken evenmin te beseffen dat een schrijver veel meer greep op zijn lezers krijgt wanneer hij alleen al simpelweg korte en langere zinnen met elkaar afwisselt. Zonder de wat langere, samengestelde zin verliest het literair proza aan kracht, schoonheid, verfijning, elegantie, stuwing en emotie. (71)

Misschien werkt de lange zin wel in het werk van Oek de Jong. Maar hij gaat hier wel buitengewoon kort door de bocht met zijn lange zinnen. Geeft de lange zin misschien de nuance weer, in de lange zinnen die Oek de Jong hier stuwt, mist hij weldegelijk aan kracht.

Hij moet ook weten dat de kracht van een roman niet in lange of korte zinnen zit. De kracht van een mooie roman, ligt in het verhaal. De stijl waarin het verteld wordt, draagt zeker bij aan de leeservaring, maar de kracht van het verhaal vormt het eerste en belangrijkste aspect. Zelfs in een belabberde vertaling drijft het meesterwerk naar boven. Zeker stijl kan nog heel veel toevoegen, maar de schoonheid van een roman wordt niet bepaald door lange zinnen.

Korte zakelijke zinnen

Walter van den Berg gebruikt in zijn romans korte en zakelijke zinnen. Zinnen die zich emotieloos uitdrukken. In zijn werk is dat juist de kracht. Mag het misschien in eerste instantie een beetje hinderlijk overkomen, geleidelijk wint het verhaal en ontdek je dat juist die korte zinnen meehelpen het verhaal te vertellen.

Door de stijl heen openbaart zich het verhaal. Er komt iets moois naar boven drijven en dat wordt gedragen door de korte zinnen. Zij dragen juist bij aan het verhaal. Een boek als Van dode mannen win je niet zou met lange zinnen juist aan kracht inboeten. Ze horen bij het verhaal en de sfeer van het verhaal. Ze horen bij deze schrijver.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is een vervolgbijdrage aan Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Een gedachte over “Korte zinnen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.