Voorlezen en opvoeden – #WOT

doris-leest-voor-op-voorleeswedstrijd-schoolVoorlezen hoort bij de opvoeding. Ik lees Doris al voor toen ze nauwelijks een boek kon vasthouden. Nu leest ze zelf, maar ik lees nog elke avond een verhaal voor. Deze weken lees ik de belevenissen van Meester Jaap voor in zijn klas.

Voorleeswedstrijd

In de klas won ze deze week samen met een klasgenote de voorleeswedstrijd. Vanmiddag mocht ze de strijd aangaan met de kinderen uit de andere groepen 5 en 6 van de school. De kinderboekenweek kreeg zo een extra dimensie voor haar en haar klasgenootjes.

Ik mocht erbij zijn. Doris las haar verhaal voor. ‘Meester Jaap eet een plant’ van Jacques Vriens. Een leuk verhaal over Johan die de verleden tijd niet snapt. Aan de hand van een toneelstukje maakt hij kennis met het verschil tussen de tegenwoordige en verleden tijd.

Flink geoefend

Ze had flink geoefend de afgelopen weken. Vanmiddag las ze het erg mooi voor, zonder fouten, met mooie accenten. En in een goed rustig tempo. Ik voelde mij ontzettend trots en filmde het optreden met mijn fototoestel. Het optreden ontroerde mij. Ik kon mijn tranen nauwelijks bedwingen.

Voor mij was ze de prijswinnaar. Natuurlijk ben je als ouder bevooroordeeld. Ik hoorde de anderen en vond hen beduidend minder goed. De jury van vier kinderen en de conciërge waren een andere mening toebedeeld.

Dat kon mij en Doris niet meer het bijzondere optreden afnemen. ‘Volgend jaar ga ik het weer proberen’, zei ze terwijl ze op het bankje zat.

One pingback/trackback on “Voorlezen en opvoeden – #WOT

5 comments on “Voorlezen en opvoeden – #WOT

 1. Cin

  Zo ontzettend knap om dat voor een groot publiek te kunnen en durven!

 2. sylvia

  Wat leest ze geweldig en HJ voor mij is ze ook winnaar

 3. jjvoerman

  Wat mooi. Ik snap helemaal hoe je je voelde.
  (en wat is voorlezen leuk, heb ik nog heel lang gedaan. De allerlaatste was Waterschapsheuvel, aan Wies toen ze ongeveer 11 was)

  • Hendrik-Jan

   Dus ik heb nog even tijd te mogen voorlezen. Je vertelde het ook heel mooi over de boeken van Tonke Dragt in je voorstelling (voorgelezen krijgen – zelf lezen – zelf voorlezen)

Geef een reactie