Reuzenstap

image

Medeblogger Jacob Jan Voerman maakt een reuzenstap in zijn leven. Hij gaat het theater in. Wat begon met een experiment is een verandering geworden. Goed is niet goed genoeg. Hij wil voorbij goed, zegt hij. Een paar weken terug zag ik de prachtige video die Henk-Jan Winkeldermaat van hem maakte over keuzes maken. Het verstilde beeld, de rust, maar vooral de kwetsbaarheid trof me. Ik bestelde gelijk twee kaartjes voor zijn allereerste voorstelling in Utrecht. Wat een prachtige man is deze vriend die ik alleen maar ken uit een digitale werkelijkheid.

Jacob Jan Voerman keuzes from punkmedia on Vimeo.

Ik heb heel veel waardering voor hem. Wat mij zo trof in zijn video dat hij alle risico’s durft te nemen voor deze reuzenstap. Hij heeft zijn werk opgezegd en geld ingepompt. Maar hij volgt zijn hart en zijn droom. De verhalen die door zijn hoofd en op zijn blog klinken, spreekt hij straks in het theater uit. Het belooft een prachtige avond te worden. Dat weet ik zeker. De kans dat het mislukt, dat hij op zijn bek gaat. Dat het publiek anders reageert. Hij durft dat te nemen. Hij gaat de confrontatie aan met zijn publiek en vooral met zichzelf.

Want hoe reageert het publiek? Theater bestaat uit de voorstelling en de speler(s). En natuurlijk alles er omheen: geluid en licht, en bij Jacob Jan is er ook nog een doventolk en ondertitelaar. Maar de derde en in mijn eigen ogen belangrijkste poot is het publiek. Net als dat het boek bestaat bij de gratie van de lezer, zorgt het publiek voor het bestaan van de voorstelling. Een organist noemde improviseren eens de interactie tussen speler en publiek. Het publiek stuurt de voorstelling.

De reactie van het publiek is een vak apart. Je kunt misschien als theater- en grappenmaker verwachten dat ze op een bepaald moment lachen, maar dan doen ze dat juist niet. Of ze lachen op een moment waar jij het totaal niet verwacht. Allemaal onvoorzienigheid die Jacob Jan nog te wachten staat en die de voorstelling extra spannend maakt. En daar ben ik straks bij. Bij de allereerste voorstelling.

Een try-out, zou een gevestigd artiest zeggen. Voor mij als toeschouwer draait het om het verhaal van goed is niet goed genoeg. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig. En ik zal reageren, in een poging dat moment van ‘voorbij goed genoeg’ te helpen naderen. Zodat de voet bij deze reuzenstap mooier dan mooi landt.

 

Koop ook een kaartje voor 12,50 euro. Je krijgt dan een prachtig handgeschreven kaartje op de avond zelf. Er is nog plaats in de vier plaatsen. Ik ben er in Utrecht bij.

3 gedachten over “Reuzenstap”

  1. Fijn om nu ook je stem te kunnen horen Jacob Jan. Ik blader voortdurend door de blog om de kern van je theatershow eruit te halen, wat me nog niet is gelukt. Hoor ik het in dit ‘interview’ nu goed dat conformatie wellicht je zwakke punt is? Als artiest zul je de onbetwiste leider moeten blijven van jouw creatie. Kritiek is prima zolang het iets toevoegt. Maar uiteindelijk ga jij voor waar je in gelooft en durft anderen het zwijgen op te leggen. Wanneer je geneigd bent de 2e viool te gaan spelen, wordt je faal angst bewaarheid. Wat je hebt geïnvesteerd ben je al kwijt. Vanaf nu kan het alleen maar beter worden. Maak de stier die ik in je zie wakker en ga voor die rode lap. Veel succes!

Geef een reactie