Niet meer kunnen schrijven

image

Een vriendin vertelde laatst dat het niet meer lukte, het bloggen. Ik moest denken aan een fragment in de televisieserie van de reis met de Beagle, In het kielzog van Darwin. De schrijver Redmond O’Hanlon bezoekt in Indonesië een medium om contact te maken met zijn geliefde natuuronderzoeker Alfred Wallace. Ze hebben ‘een beetje pech’, het lukt het medium niet contact te maken. Omdat Wallace een westerling zou zijn.

Redmond O’Hanlon stelt aan het einde van de sessie nog een bijzondere vraag aan het medium. ‘Ik zou graag weer kunnen schrijven’, zegt de Britse reisverhalenschrijver. Al twee jaar krijgt de schrijver van internationale bestsellers geen letter meer op papier.

Het schrijven lukt gewoon niet meer en hij zou het graag willen. In een gesprek op het eiland Ternate licht Redmond O’Hanlon dat toe:

Ik kon het gewoon niet meer aan. […] En ‘s nachts werken ging niet meer. Dat deed ik altijd. Ik kreeg nooit meer dat bijzondere gevoel dat je vergeet dat je achter je bureau zit, je volkomen gewichtsloos voelt met een pen die als vanzelf schrijft. En je bent zo geconcentreerd op wat je aan het schrijven bent, dat je uit een trance moet ontwaken als je je pen neerlegt. Een zalig gevoel.

Ik herken dat gevoel. Dat je helemaal opgaat in het schrijven. Dat tijd en ruimte niet meer zijn. Dat je helemaal verdwijnt. Het filosofisch stadium van zijn. Het voelt als een drugs, maar het is heel moeilijk op te roepen. Je moet in de juiste stemming zijn, genoeg rust in je tenen hebben en voldoende idee om lekker door te schrijven. De hoogtepunten van het scheppen noemt Redmond O’Hanlon het. De dieptepunten zijn voor iedereen afschuwelijk.

Soms is het gewoon gaan zitten en het proberen, maar als dat niet lukt, dan werkt dat heel frustrerend. Misschien is de enige remedie, het bezoeken van een medium. Maar of dat helpt? Redmond O’Hanlon heeft na het bezoek aan Ternate nog altijd geen boek geschreven. Wel maakte hij een prachtige televisieserie voor de VPRO: O’Hanlons helden. En hij hielp mee aan twee boeken, maar het is niet meer de reisboekenschrijver van weleer.

Naar het fragment op uitzendinggemist.nl (video start bij het fragment in nieuw venster)

One pingback/trackback on “Niet meer kunnen schrijven

    Geef een reactie