Dialectentrein

image

Als je met de trein reist herken je aan de dialecten die je om je heen hoort in welke trein je zit. In de trein van Amsterdam naar Enschede klinkt altijd meer Twents dan in andere treinen. Net als dat je veel Zeeuws hoort in de trein naar Vlissingen.

Het geeft altijd een prettig gevoel, het reizen in een dialectentrein. Je krijgt dan een beetje het vakantiegevoel. Of op zijn minst het idee verder van huis te zijn dan de gebruikelijke reis van en naar Amsterdam. Het gevoel is het mooist in de internationale trein, maar de dialectentrein is een prima alternatief.

Sinds de Hanzelijn geopend is, reis ik vanuit Almere ook weer in dialecttreinen. In de trein zitten nu ook reizigers uit Overijssel, Groningen en Friesland. Al die mooie accenten en dialecten leiden heerlijk af van het alledaagse.

Zo geniet ik nu van een discussie tussen een boer uit Overijssel en eentje uit Groningen. Het gaat letterlijk over koetjes en kalfjes. En daarna over paarden. Voor even voel ik mij helemaal uit de dagelijkse sleur getrokken. Heerlijk

Geef een reactie