Hoe ik aan mijn boeken kom – #50books

image

Boeken zijn duur, verschrikkelijk duur. Ik heb er nooit genoeg. Maar de nieuwprijs van bijna 20 euro voor een roman is mij een gruwel. Zonde van het geld. Je leest het boek, het komt in de kast en mag daar voor de rest van de 20 euro staan.

Voor hetzelfde geld haal ik veel meer bij de kringloop. Ik bezoek zeker 20 jaar geregeld kringloopwinkels en koop mij daar suf aan boeken. Voor een euro, 2 euro en heel soms nog ietsje meer. Per boek. Ik schrik als ik 3,50 euro zie staan of 5 euro. Zo sleep ik het ene prachtige boek na het andere mijn hol binnen.

Mijn hol – de bibliotheek – staat ondertussen vol met boeken vergaard via de tweedehands markt. Het begon bij De Slegte en soms kan ik mij daar nog niet bedwingen. Het eindigt nu met koopjes, aangeschaft bij de uitverkoop van bibliotheekboeken of in de kringloopwinkel. Ik scharrel wat af op mijn speurtocht naar boeken.

Voor de prijs van een boek kom ik thuis met 10 of meer boeken. En het zijn echt geen minderwaardige boeken. Soms liggen er de boeken die een jaar geleden door iedereen werden gelezen. Nu liggen ze in grote stapels op een nieuwe eigenaar te wachten.

Hele series schaf ik aan. Zo verzamelde ik alle werken van Dickens in de uitvoering uit de jaren ’50. Ook druppelde Paul Theroux boek voor boek binnen en het werk van Hotz vormde zich langzaam in de boekenkast. Net als de dagboeken van Hans Warren en de romans van A. den Doolaard. Het hol wordt voller en voller. Mijn leeshonger transformeert in een verzamelwoede.

Soms maak ik een filmpje van mijn nieuwe boeken. Al merk ik ook dat het lastig is een stapel van 20 boeken voor de prijs van 1 nieuw boek in een filmpje van nauwelijks een minuut te vatten. Het levert wel mooie filmpjes op. Zo heb ik mijzelf enthousiast gemaakt voor het werk van Charles Dickens. Of voel ik nog de ontroering bij het uitpakken van boekenpakket voor een antiquair. Helaas is dat filmpje door iets opgegeten en heeft de opname youtube niet gehaald.

Het mooiste is boeken krijgen. Oude boeken. Boeken die iemand zijn leven lang om zich heen heeft gehad. Vroeger was de bekladding op een voorpagina mij een gruwel. Nu geniet ik ervan. Zeker als ik de eigenaar heb gekend. Zo zijn zelfs de kopieen uit de erfenis van Hans van der Kamp waardevol. Ik voel vaak zijn aanwezigheid als ik in die boeken blader.

Of het prachtige geschenk van Robert. Hij gaf mij boeken uit de bibliotheek van zijn overleden vriend Eugene. Schitterende bibliofiele uitgaven van werk van Gerrit Komrij. Het is waardevol om even met deze boeken te zitten.

Ik ben steeds meer liefhebber geworden van de opdracht voorin boeken. Boekenbezitters schrijven zelf iets of de gever schrijft er een woordje in. Zo staat er in een boek dat ik laatst vond een schitterende opdracht: ‘Aan Pauline’ staat er in prachtige letters.’Ter herinnering aan: ‘weer of geen weer’ Op de vroege zondagmorgens.’ Over het verhaal dat hierbij hoort kun je alleen maar fantaseren.

12 gedachten over “Hoe ik aan mijn boeken kom – #50books”

    1. Ik zoek gericht op schrijvers en boeken die ik niet heb. Alleen stel ik mijzelf ook altijd open voor nieuwe dingen. Zo heb ik de laatste tijd heel veel boeken verzameld met platen uit de jaren 1970 en 1980, vaak ook met informatie over steden en dorpen. Het zijn vaak gedateerde boeken en ik vind het heerlijk om te lezen wat er allemaal niet meer is. Daarnaast leert mijn ervaring dat heel gericht zoeken snel frustreert. Boeken die je zoekt, zijn er niet en boeken die er zijn die zoek je niet. Het vraagt dus om een flexibele geest.

  1. ja, ik heb ook de kringloop en bibliotheek als bron gevonden. En, een enkele keer Bol.com tweedehands als ik een boek niet elders kan vinden

  2. ja jij bent zo te lezen ook een verwoede verzamelaar van boeken en schrijvers die je mooi vindt.En ja ik koop ook niet vaak nieuwe boekenallen als ik ze vaker wil lezen dan koop ik het vak nieuw.Leuk berichtje schreef je als antwoord op vraag 9.

  3. Eigenlijk zou ik dat ook meer moeten doen (zoals ik vroeger wel veel vaker deed). Nu koop ik vaak boeken tegen de volle prijs en tegen de tijd dat ik ze ga lezen zijn ze in de meeste gevallen al flink afgeprijsd. Beetje jammer.

  4. Het is dat ik nu ei-gen-lijk heel druk met studeren bezig moet zijn, maar anders had ik dit blog vanavond nog helemaal uitgelezen. Zo leuk om te lezen hoe je over je liefde voor boeken schrijft, ik kan hier echt van genieten! (Ik studeer moderne Nederlandse letterkunde, dus het aantal boeken op mijn zolderverdieping is ook behoorlijk groot.)

Geef een reactie