Interpretatie van een gedicht

image
Tweede gedicht uit de reeks Madonna met de valken van Simon Vestdijk

Er kruipt een berichtje binnen via de contactpagina op mijn website. Een lezer stelt mij een vraag over de interpretatie van een gedicht. Hij komt niet uit de eerste twee regels van het tweede gedicht uit de reeks Madonna met de valken van Simon Vestdijk.

Hij schrijft:

Ik heb gelezen dat je een groot Vestdijk-fan bent, dus heb ik een vraag voor je die me al een tijdje bezighoudt. Het gaat over het tweede sonnet uit Madonna met de Valken: De eerste regel daarvan luidt: ‘ Ik raad de glimlach van uw valkenier/Zoozeer zijt gij uw keurvalk toegenegen;’
Hoe vaak ik deze zin ook herkauw, de betekenis ontgaat me; De valkenier, is dat niet de vrouw waar het in deze reeks om gaat? Maar tegen wie praat de dichter hier dan (‘uw’). Als zij niet de valkenier is, wat doet ze dan met een keurvalk? En wat betekent ‘ik raad de glimlach’? Jij hebt Nederlands gestudeerd, dus: help!

Ik heb Nederlands gestudeerd dus het gedicht zou voor mij niet een raadsel moeten zijn. Ik heb zeker aardig wat gedichten geanalyseerd. Vrijwillig of in opdracht. Ik ben er niet een kei in geweest. Ik schrijf liever een gedicht dan het gedicht van een ander kaal te plukken.

Ik probeer te bedenken hoe het gaat. Dat iemand wakker kan liggen om een gedicht. De tekst over zijn lippen laat glijden en probeert te snappen. Het lukt niet. Hij krijgt geen vat op het gedicht. Maar het laat hem ook niet los. Meet hij het zien in verband met de andere gedichten? Of is gedicht een gesloten systeem met een hele eigen betekenis?

Wat zou ik de man graag willen helpen, maar mijn interpretatie is ook maar een interpretatie is. Het is een gedicht. En dan kracht van een goed gedicht is dat het eindeloos veel betekenissen kan hebben. Dat je er eigenlijk geen grip ook krijgt. Dat lijkt bij deze lezer te gebeuren. Misschien heeft de dichter er zelf wel fouten in gemaakt. Bovendien zijn de paar regels die ik krijg te weinig om een gedicht uit te leggen.

En waarom zou mijn uitleg beter zijn dan van een niet-neerlandicus?

Lees zelf het gedicht in .pdf

3 gedachten over “Interpretatie van een gedicht”

  1. Ik was er ook niet zo’n ster in, maar dit is wat ik denk:
    Iedere hooggeboren dame had vroeger een valkenier tot haar beschikken die haar valken opving als ze ging jagen. Mijn interpretatie: de lyrische ik baalt ervan dat de valkenier dichterbij de dame staat dan hijzelf en dat de dame zich naar de valkenier buigt om haar valk te aaien.
    Het is maar een suggestie. Succes!

  2. Dat vind ik juist één van de leuke dingen van poëzie; jezelf verliezen in de gedachte wat de poëet ermee bedoeld zou kunnen hebben. Vaak is dat vrij duidelijk, maar bij Vestdijk ligt dat toch vaak moeilijk, En ja, ik ergerde me eraan dat ik maar niet uit dat tweede sonnet kwam. Het begon aardig obsessief te worden. Vestdijk beschouwde deze sonnetten als zijn beste werk, dus hier kon toch niet van een fout van de dichter sprake zijn?
    Nu ik de eerste reactie van Martha lees wordt me ineens veel duidelijk. Ik ben al eens op zoek gegaan naar eventuele speciale betekenissen van Valken. Dat een dame een valkenier heeft, daar kwam ik niet op. Het gedicht suggereert dit inderdaad ook (“ik raad de glimlach van uw valkenier”), maar in mijn hoofd had zich de gedachte zich vastgezet dat de dame in kwestie zelf de valkenier was. En dan is zo’n eerste zin moeilijk te begrijpen.
    Ik ben blij dat er mensen zijn met meer verstand van zaken dan ik. Bedankt voor de tijd en moeite. Ik ben er erg mee geholpen en kan nu weer rustig slapen…;-)

Geef een reactie