Improvisatie op Ic wil mi gaen vertroesten

image

Daar is hij dan: de improvisatie op Ic wil mi gaen vertroesten die ik zaterdag speelde op het orgel van De Duif in Amsterdam. Gelukkig kreeg ik hulp van de organist Stephan van de Wijgert bij het kiezen van mooi registraties. Het zijn 6 variaties geworden, omlijst met het koraal aan begin en einde.

De improvisatie bestaat uit de volgende variaties (met de tijden ervoor in het filmpje):

00:00 koraal: quintadeen
00:58 variatie 1: fluiten
02:50 variatie 2: cornetten hw en pos
07:27 variatie 3: 8-voeten positief
08:49 variatie 4: alle 8-voeten
10:17 variatie 5: sesquialter
11:32 variatie 6: pedaalsolo
14:37 koraal: plenum hoofdwerk

4 pingbacks/trackbacks on “Improvisatie op Ic wil mi gaen vertroesten

2 comments on “Improvisatie op Ic wil mi gaen vertroesten

 1. Steven Gort

  Mooi Hendrik-Jan. Prachtig stukje werk. Fijn naast elkaar in een filmpje met goede toelichting.

  Twee dingen die mij opvallen: 1) Ik vind variatie 1 zo ontzettend leuk dat ik eigenlijk moeite heb om nog goed naar de rest te luisteren. Ik wil elke keer terug naar die eerste! 2) een pedaalsolo terwijl je daarbij ook nog je handen gebruikt? Hoe zit dat?

  Na afloop loopt je filmpje door. Je hebt een link opgenomen naar jouw hele serie op YouTube. Vraag is of je dat wilt hier op deze plek…

  • hjwdewit

   De hele serie weergeven is inderdaad een vervelende ‘service’ van youtube. Een pedaalsolo met de handen erbij is inderdaad vreemd. Maar het opent met de solo, waarna later de handen erbij komen. Mijn angst bij de eerste variatie was dat het anders te lang ging duren. Ik wist even geen nieuwe variatie aan te brengen. Deels door onbekendheid met het orgel, maar vooral vanwege een gebrek aan lef. Erg leuk dat je zo kritisch luistert. Ik leer er veel van. Dank.

Geef een reactie