De Grootinquisiteur – Dostojevski's De gebroeders Karamazov

image
Ik strand in elke vertaling van Dostojevski’s Karamazov

Als er een boek is dat ik vaak geprobeerd heb te lezen, dan denk ik aan De Gebroeders Karamazov van Fjodor Dostojevski. Ik heb veel boeken van hem gelezen. Het lezen van Misdaad en straf was voor mij bijna een religieuze ervaring. Gegrepen door het verhaal las ik het verhaal in twee dagen uit. Het boek liet mij niet los. Daarna haalde ik veel boeken van hem en las ze ook.

Van De gebroeders Karamazov bezit ik zelfs een tweede en nieuwere vertaling, getiteld De broers Karamazov. Ik heb het boek een paar keer proberen te lezen. In het beroemde gedeelte, het verhaal van de Grootinquisiteur, blijf ik haken. Het vormt het hoogtepunt van de literatuur, maar mijn aandacht valt weg als ik in dit hoofdstuk beland.

Tijdens mijn reis door Italie in 2001 nam ik het boek mee en strandde ergens in het herhaal van de Grootinquisiteur. In de Pandora-pocket ligt nog een ansichtkaart van het Piazza Navona in Rome. In de zomervakantie van 2009 probeerde ik het opnieuw met de kersvers aangeschafte ‘nieuwe vertaling’ van Van Oorschot. Dit keer op de camping, maar het lukte niet. Weer bleef ik steken in het mooiste verhaal uit de wereldliteratuur.

Afgelopen zomer schreef blogvriend Jacob Jan Voerman prachtig over dit hoogtepunt van de wereldliteratuur. Dit keer probeerde ik alleen het fragment te lezen. Maar weer lukte het niet. Het lijkt of er een inquisitie op dit hoofdstuk rust. Elke keer als ik begin, strand ik. Zeker, ik had het hoofdstuk dapper uitgelezen, maar dan kon ik het op geen enkele manier doorgronden of navertellen.

Misschien klikt het gewoon niet tussen mij en dit hoogtepunt uit de literatuur. Misschien wil ik het doorgronden en is het gewoon ondoorgrondelijk. Misschien is het gewoon literatuur die niet aan mij besteed is. Toch koester ik nog de hoop het boek ter hand te nemen en het echt uit te lezen. Ooit op een dag als ik mijzelf begrijp. Ik vermoed dat mijzelf begrijpen en De broers Karamazov uitlezen op dezelfde dag vallen. De dag dat ik het boek uit heb.

#50books
Ik doe mee met het fantastische initiatief van Petepel. Elke zondag stelt hij op zijn blog een vraag over boeken, onder de noemer 50books. Vandaag de tweede vraag: Welk boek krijg je maar niet uitgelezen, hoe vaak je er ook aan begint?

10 gedachten over “De Grootinquisiteur – Dostojevski's De gebroeders Karamazov”

 1. Bijzonder dat ik juist wel door dit boek kwam.
  Want ik vond het bij vlagen sloom.

  Maar dat ene hoofdstuk greep me. Ik snapte precies wat broer nr 2 (ben zijn naam even kwijt) bedoelde. Ik kan dat hier wel verwoorden, maar daar gaat het niet om.

  Ik denk dat ik 100 jaar eenzaamheid op een ander moment ook prachtig had gevonden. Nu ben ik al 2 x gestrand.

 2. Ik het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik nog nooit iets gelezen heb van Dostojevski. Misschien moet ik er ook maar niet aan beginnen?

 3. ik heb Dostojevski vroeger gelezen en ben nu “de gebroeders Karamazov” aan het herlezen. Het was lang geleden. Z’n inzicht in mensen en de psychologie is fenomenaal! Hoera voor Fjodr

 4. Vanaf vandaag spelen wij in verschillende theaters in Nederland ‘De broers Karamazov’, een toneelbewerking van de roman! Deze nieuwe bewerking is gemaakt door Erik-Ward Geerlings. Hij weet als geen ander de thema’s van Dostojevski’s zwaarlijvige roman in een toegankelijke, frisse toneeltekst te verwerken.

  Dus als je niet door het boek heen komt, bespaar je het leeswerk en laat ons het verhaal aan je vertellen! Als je het boek wel hebt gelezen is het natuurlijk leuk om te zien hoe wij het verhaal bewerkt hebben.

  Laat je verleiden door de trailer (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6vqaqW6Mjso). Voor meer informatie over deze voorstelling en om te reserveren ben je welkom op onze website http://www.toneelgroepmaastricht.nl/index.php/voorstelling/de_broers_karamazov.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *