Koraalimprovisatie – het vervolg

Improviseren op koororgel Oudewater
Improvisatieles op het koororgel van Oudewater

Aan het eind van de terugkomdag van de cursus Koraalimprovisatie stelde organist Gerben Mourik om in het najaar weer een cursus te organiseren. Zodoende kreeg ik in augustus de uitnodiging om mee te doen met een vervolgcursus. Enthousiast geworden van de vorige bijeenkomsten, gaf ik me daarvoor meteen op.

Vandaag en gisteren was de cursus. Ik doe het momenteel rustig aan, maar dit wilde ik mij niet onthouden. Zodoende bracht ik gisteren en vandaag door in een steenkoude kerk. De Sint Michaelskerk van Oudewater, thuisbasis van organist Gerben Mourik, was de ruimte waar de cursus gegeven werd.

Veel dingen vorig jaar nieuw waren, zijn verder uitgediept. Zo kwam het opzetten van een fuga voorbij. Net als de Engelse stijl (fanfare) van de terugkomdag. Daarnaast gaf Gerben Mourik erg veel nieuwe elementen, als de trio a la Krebs, het opzetten van een canon, een koraalbewerking in de stijl van Mendelsohn en het spelen van een passacaglia.

Gerben Mourik koororgel Oudewater
De meester speelt een trio over psalm 95 voor

Mooie voorzetten om weer lekker mee aan de slag te gaan. De basis van dit alles vormt het harmoniseren. Ik heb weer veel geleerd aan de hand van de improvisatiemethode van Arie J. Keijzer. De toonladders die ik de afgelopen maanden geoefend had, waren een goede basis. Ik merkte dat het ook het harmoniseren in algemene zin ten goede komt.

Misschien komt mijn droom – het prachtig harmoniseren van een stevige psalm – ooit uit.

5 gedachten over “Koraalimprovisatie – het vervolg”

  1. Fantastisch wat ik hier allemaal lees! Er wordt in NL toch meer gedaan voor organisten en het orgelspel dan in Vlaanderen. Beweren dat ze hier niets doen is niet waar maar qua niveau zit men in NL toch wel hoger. En het improviseren in kerkelijk verband (zo noem ik het maar) is hier eerder zeldzaam. De zaken die ik in de praktijk toepas (met vallen en opstaan) heb ik geleerd vanuit de wekelijkse toepasingen.. Ik ben tevreden met wat ik kan maar een extra cursus kan wonderen doen, denk ik: stimuleren, nieuwe visie aanreiken, andere technieken enz…En dan neem je een steenkoude kerk erbij wat dan weer niet goed is om vlot met de vingers over de toetsen te lopen….zo is er altijd wel iets om over te klagen. Desalniettemin: ik ben blij dat ik dit leuke bericht hierboven mocht lezen…Succes met de rest van je carrière.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *