Kennis en waarnemen

image

Vandaag keek ik af en toe naar de vele tweets van het #kennisdebat. Een mooi initiatief, praten over kennis. Iemand meende dat kennis vooral uit debatteren en praten ontstaat. Een leuke gedachte, maar hij vergeet wel een belangrijk aspect van wetenschap: het waarnemen.

Kijken vormt een minstens zo groot bestanddeel in het verwerven van kennis als praten. De neiging van veel mensen is om over iets te gaan praten, maar het kan veel leerzamer zijn om het te ondervinden en te zien.

Kennis verwerf je niet alleen in gesprekken met anderen, maar ook door zelf te kijken. Je leert verschrikkelijk veel van de natuur. Het gedrag van dieren, de kleur van de hemel, de geur van gemaaid gras of het voelen van een kruidje roer me niet. Dan kun je er nog zoveel over praten, het zelf ondervinden levert een grote meerwaarde op.

Daarom probeer ik mensen te leren vooral om zich heen te kijken. De waarneming vormt het begin van de les. En de hele dag zijn er nieuwe dingen te zien om je kennis te vergroten. Daar kan een goed gesprek maar moeilijk van winnen.

One pingback/trackback on “Kennis en waarnemen

    Geef een reactie