Loslaten – #WOT

Newton zag het in de appel die naar beneden viel. Als je iets loslaat, dan valt het. Behalve als het zelfstandig is en zichzelf in de lucht houdt. Een vogel die leert vliegen, valt naar beneden maar weet zich te redden door met de vleugels te fladderen.

Lopen is niks anders dan voorkomen dat je valt. Je zet de ene voet voor de andere zodat het niet gebeurt. Voor je er erg in hebt, loop je al vallend de marathon. De handen los en daar ga je.

Loslaten is moeilijk. Ik ben bang dat iets kapot valt als ik het loslaat. Het vraagt vertrouwen. En er is niks mooiers dan vertrouwen krijgen. Vertrouwen is net dat duwtje in de rug om juist in de lucht te blijven. Bij honden werkt het net zo. Laat je hond los en je geeft het vertrouwen dat hij bij je blijft.

Iets vasthouden betekent niet dat het bij je blijft. Je kunt het juist kapot drukken met het vasthouden. Loslaten geeft voldoening en trots. Dan kun je het op tijd vangen als het mis dreigt te gaan. Wie zegt dat het misgaat als jij het hebt losgelaten. Als je het vasthoudt gaat het juist mis.

Zo is het verhaal van de appel vooral het verhaal van loslaten. Als het loslaten moeilijk is, denk dan wat er misgaat als je vasthoudt. En dat is veel meer dan er gebeurt wanneer je loslaat. Als je iets loslaat kun je het altijd nog proberen te vangen. Bij vasthouden kan dat niet.

One pingback/trackback on “Loslaten – #WOT

  5 comments on “Loslaten – #WOT

  1. Linda Kwakernaat

   en daarmee verwoord je een heleboel voor mij.
   zo beeldend heb ik he (helaas) niet kunne beschrijven 🙁

  2. Carel

   Mijn reactie, zonder een letter te lezen, bij het plaatje was het verhaal van Wilhelm Tell, juist vasthouden aan je idealen.

  3. Paperona

   Loslaten heeft inderdaad met vertrouwen te maken. Mooi dat je een vangmogelijkheid hebt bedacht. Zo had ik het nog niet bekeken.

  4. Steven Gort

   Ik dacht direkt. Gaat ‘ie nu straks die appel van z’n hoofd schieten?!

   Mijn handicap: ik laat te gemakkelijk los. Geen bericht goed bericht is mijn devies. Zonder mobiel weg? Who cares. Lost zich wel op. Of niet. Mijn dochter van 5 die alleen een drukke straat oversteekt? Geen probleem. Die auto’s stoppen echt wel. Etc. En tot nu toe, helaas. Blijkt dat steeds te werken. Dus ik kom niet echt aan dat vasthouden toe. 🙂

   Wat mij wel nieuwsgierig maakt naar het loslaten / vasthouden van Hendrik-Jan. Gaat dat je nu wel of niet gemakkelijk af? Ik probeer het antwoord te vinden in je blog en dat lukt met niet.

  5. Ruud

   Mooi, heel mooi… Ik denk meteen aan een quote uit The Hitchhiker’s Guide To The Universe… ‘You what the knack of flying is?’ ‘Throw yourself to the ground, and miss’.

  Geef een reactie