Tulpenboom in Leidse Hortus

tulpenboom hortus botanicus leiden
Onder de Tulpenboom van de Hortus Botanicus in Leiden

De Tulpenboom in de Hortus Botanicus in Leiden is volgens Jan Wolkers door Boerhaave gepland. Het komt van dezelfde stek als de Tulpenboom bij Poelgeest. Daarmee is hij een beetje familie van de boom die in Wolkers’ achtertuin staat.

De Tulpenboom heeft grote bladeren
De Tulpenboom met de grote gezichtsbedekkende bladeren

Al de jaren dat ik in Leiden woonde en de hortus bezocht om te gaan studeren, liep ik er straal langs. Een tas vol boeken en een hoofd vol begeerte, was voldoende om de boom helemaal niet op te merken. Laat staan te weten te komen wat ik er nu van weet.

De Tulpenboom of Liriodendron Tulipiferia van de Leidse hortus staat pal tegen de ingang. De immense boom drukt zelfs tegen het academiegebouw aan. Toen we binnenliepen riep Inge. ‘Dus jij wil zo’n boom in de tuin hebben.’ ‘Maar deze staat hier al bijna 300 jaar’, riep ik als tegenargument. Bovendien had ze de grote Ginkgo Biloba van de hortus nog niet gezien. Die is nog wel een beetje hoger.

Na de heerlijke wandeling en de lunch door de Hortus, liepen we weer terug naar de ingang. Natuurlijk moest ik even op de foto met de door Wolkers geliefde boom. Inmiddels is de boom ook een geliefde voor mij geworden. Zeker zo’n prachtige monumentale boom als deze in de Hortus van Leiden.

lijkt stam tulpenboom op een olifantenpoot of niet?
De stam van de Tulpenboom heeft inderdaad iets weg van een olifantenpoot

Van een afstandje hebben we nog eens goed naar de stam van deze (bijna) 3 eeuwen oude boom gekeken. Inderdaad gaat de vergelijking die Edgar Allen Poe maakt in de ‘Gold-Bug’ op. De stam van de tulpenboom heeft veel weg van een grote olifantenpoot. En voor de door Jan Wolkers gemeende kattengezichtjes in de bladeren is ook veel te voelen.

6 gedachten over “Tulpenboom in Leidse Hortus”

 1. Vandaag in Leiden 01-10-2014 onderwerp De Tulpenboom in Leidse Hortus.

  De prachtige indrukwekkende boom bewonderd echt dit (er schijnt er ook een in A-dam te staan in de omgeving van het VU) wilde ik al een poosje een grote tulpenboom zien. Zelf hebben wij er een in de voortuin staan
  sinds april- mei van dit jaar en hij is nog maar een baby vergeleken met deze reus. De lengte van
  ons mooie boompje is denk ik zo’n dikke drie meter, toen ik hem zag staan tussen andere soor
  ten boompjes en struikjes werd ik meteen verliefd op hem, sierlijke takken, mooie blad zo speci
  aal, hij staat heel mooi te wezen in ons voortuintje al begint zijn blad nu te verkleuren.
  Toch wil ik hem bij ons in de grotere achtertuin plaatsen, of dat gaan wij doen als de bladeren er
  af zijn, of in februari volgend jaar, dat laatste lijkt ons wel beter voor hem. De achtertuin heeft meer ruimte voor hem om omhoog en alle kanten op te groeien. Wat onze wens is, hem ooit
  te zien bloeien prachtige wonderschone tulpbloemen met schitterende kleuren. Nou ja het is een
  kindje die we willen koesteren en van genieten.

  Vriendelijke groet,
  H Jongejan

  1. Beste mevrouw Jongejan,

   Zeker een indrukwekkende boom, niet alleen in Leiden. Over die in de Hortus van de VU heb ik ook geschreven: http://www.hendrik-jandewit.nl/2012/06/tulpenboom/
   Bij het Kasteel ’t Nijenhuis kwam ik een paar weken geleden in de kasteeltuin een heel bijzondere tegen: http://www.hendrik-jandewit.nl/2014/08/tulpenboom-2/

   De Tulpenboom in de tuin bij Huize Poelgeest in Oegstgeest waar Jan Wolkers zo mooi over schrijft, heb ik nog niet opgezocht. Deze schijnt familie te zijn van het stekkie dat Boerhaave destijds voor de Leidse Hortus gebruikte bij de aanplant. De boomstam van Leiden doet sterk denken aan de olifantenpoot waarmee de schrijver Poe de boom vergelijkt in het verhaal The Gold Bug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.