Honden trainen

We trainen druk met onze jonge teckels Teuntje en Saartje. Het aangelijnd lopen gaat steeds beter. Inge heeft vorige week nieuwe halsbanden gekocht. Ze heeft ze daarna geschikt gemaakt voor onze mormels.

Het is een heel karwei om de halsband om de nek te krijgen, maar bij het lopen blijven de honden keurig in het gareel. We gaan elke keer een stapje verder. Ze lopen nu prachtig naast elkaar. In het juiste tempo blijven ze naast me lopen. Een hele verbetering ten opzichte van een paar weken terug.

We volgen de methode van Ceasar Millan. Een Amerikaanse hondentrainer. Hij noemt zichzelf een hondenfluisteraar. Inge is erg enthousiast over zijn aanpak. Het lenen van een paar boeken bij de bibliotheek hielp ons om het wat gestructureerder aan te pakken.

Millan gelooft in energie en spreekt over kalm assertief en kalm onderdanig. Termen die bij mij overdreven voorkomen, maar die in de hondentraining goed van pas komen. Het is een heel contrast bij de eerdere oefeningen met brokjes. Ze leverden erg veel aandacht voor het koekje op en minder voor jou. Nu hebben ze wel alle concentratie voor je.

Millan behandelt de hond zoals hij in een roedel ook behandeld zou worden. Hiermee sluit hij goed aan bij de hond zelf. Mensen hebben nogal eens de neiging honden als mens te behandelen. Een hond kan dat helemaal niet aan. Dat jij als hondenbaas eigenlijk de roedelleider bent, zie je nog sterker als je 2 honden hebt.

Het vraagt een andere aanpak dan zomaar bevelen geven. Je redeneert sterk vanuit het gevoel. Honden voelen feilloos aan wat je van ze wilt. Dat verklaart mogelijk ook waarom ze steeds naar mensen toegaan die bang van ze zijn.

De resultaten zijn verbluffend. De honden laten zich steeds beter corrigeren. Ook zie je dat alles voor hen veel duidelijker wordt. Wat je ze aanleert, doen ze ook. Zo lukt het om na een paar keer lopen met de nieuwe halsband de honden netjes naast elkaar te laten lopen. Zonder trekken en geconcentreerd.

Ik ben erg trots op ze. Volgens Millan hoef je dat niet tegen ze te zeggen. Dat voelen ze. Maar soms kan ik het niet meer houden en geef ik ze een trots compliment.

8 gedachten over “Honden trainen”

  1. Ik heb mijn kack russell getraind zonder koekjes. Nooit gegeven, altijd op stemgeluid. Ik moet zeggen dat dat aardig gelukt is. Goed genoeg voor mij in ieder geval. Nu met de Beagle pup zijn we naar een andere hondenschool gegaan waar zedus wel veel met koekjes trainen. Ik moet er ontzettend aan wennen. Zeker omdat Lana natuurlijk een echte vreetmonster is. Ik kan alleen maar hopen dat ik uiteindelijk een beagle krijg die luistert, al is het maar soms 😀

Geef een reactie