Verfletste hoop

image

Het verlies van het nationale elftal hangt als een mistdeken over het land. Ineens zie ik geen oranje versierde straten meer. De vlaggetjes die hangen, hangen troosteloos. De kleur is in amper een week helemaal verfletst. Een advertentie met de tekst ‘Inpakken die Denen!’ lijkt verder weg dan ooit.

Een wedstrijd verliezen is genoeg om alle hoop te verliezen. De televisie zendt gretig de supporters uit op de campings die in de Oekraïne zijn opgericht. Oranje tenten en vlaggetjes geschminkt op de wangen. Ze zeggen dat ze alle vertrouwen hebben, maar de troosteloze blik in hun ogen zegt iets anders.

Juist de tegenslag biedt de kans op de overwinning. Winst maakt lui en zorgt ervoor dat je het kritische vermogen kwijtraakt. Daar loert het verlies. Een verloren wedstrijd biedt de mogelijkheid alle fouten te bekijken en kritisch on der de loep te nemen. Geen betere kans de volgende wedstrijd wel te winnen. Je hebt niks meer te verliezen.

Soms gun je een arrogant team een verlies. Als het daarvan leert, komt het sterker dan ooit in de strijd. Als het arrogant blijft, dan is de verfletste hoop terecht.

4 gedachten over “Verfletste hoop”

  1. Zelf heb ik niks met voetbal, maar als we verliezen vind ik het toch niet leuk. Ook al heb ik heel de wedstrijd niet gezien en ga ik de komende wedstrijden ook niet kijken.

  2. Winst maakt lui, of misschien nog wel meer de onrealistisch hooggespannen verwachtingen vooraf van iedereen die er iets over meent te moeten zeggen. Dan valt alles tegen. Zelfs een kleine zege.

Geef een reactie