Geschiedenis van het christendom

Paulus in Rome, de kerkvaders en de Reformatie. Het was voor mij verplichte kost op de lagere school en later op de middelbare school bij de godsdienstles. Niet de meest inspirerende verhalen vond ik. Ze hadden ook een hoog heldengehalte. Geen grotere held dan Paulus die dapper naar Rome ging. Dat hij het daar met de dood moest bekopen, was een heldendaad. Net als de enorme bekeringswoede van de man.

Dat het christendom nog veel andere en misschien wel interessantere verhalen kent, wist ik wel en tegelijkertijd ook niet. Paulus was niet de enige apostel. En er zijn vele volgelingen van Jezus die hun eigen kerken hebben gesticht. Zo zijn er veel bijzondere kerkgenootschappen op de wereld. Het christendom is een godsdienst dat vele gedaanten kent over de hele wereld. En dat het christendom vaak met de Westerse wereld geassocieerd wordt, is een wereldwijde misvatting.

Zondag zond de EO het eerste deel van een indrukwekkende televisieserie uit: A history of Christianity. Ik zag de laatste documentaire ruim een jaar geleden op de BBC. De Britse professor Diarmaid MacCulloch doet onderzoek naar het ontstaan van het christendom. Hij gaat hierbij verder dan de geijkte paden. Het christendom is niet alleen in het westen te vinden. In het oosten heeft het een grote verspreiding gekend in de eerste eeuwen na Christus.

Dairmaid MacCulloch bezoekt die plaatsen en gaat tot in China. Hij gaat nog veel verder en zal zich verdiepen in het christendom buiten de westerse wereld. Het is veel minder dogmatisch en absoluut als ik altijd geleerd heb. Er ligt een grote verscheidenheid aan gedachtegoed achter de facade van kathedralen en kerken.

Bekijk de eerste uitzending van History of Christianity op Uitzending gemist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.