Tulpenboom

image
Tulp in de Tulpenboom van de VU Hortus

Het zien van Jan Wolkers’ Achtertuin maakte mij erg enthousiast over de Tulpenboom (Liriodendron tulipifera). Wolkers had er eentje in zijn achtertuin staan. Een afstammeling van de boom die Herman Boerhaave in Oud-Poelgeest plantte, gekregen van de hortulanus van de Leidse Hortus.

image
Kenmerkende blad van de Tulpenboom

Aanvankelijk groeide de boom in zijn volkstuin in Amsterdam. Hij verstrooide er de as van zijn geliefde kat Voske. Bij de verhuizing naar Texel nam Jan Wolkers de boom mee, met een grote kluit eraan om de verstrooide as niet te verliezen. Hij hoopte dat de geest van de poes zou terugkomen in de bladeren van de boom. Net als in het verhaal van Alice in Wonderland.

image

Nu trof ik de Tulpenboom in de Hortus van de VU. Vlakbij het water stond de boom. Temidden van de grote bladeren wezen de tulpen omhoog. De kleur was prachtig, sommige bloemen nog in knop. Ze beloofden volle tulpen op de mooie vormen.

image
Blik naar boven van de Tulpenboom in de Hortus van de VU

Ik tuurde omhoog en probeerde de jonge Wolkers te zien. De schedel vast om een vriend te laten zien dat de berekening uit Poe’s verhaal The Gold-Bug niet klopte. Niet eens zozeer om zijn gelijk te halen, maar meer om zijn bewondering voor Edgar Allan Poe uit te drukken.

image
Bloem in knop

8 gedachten over “Tulpenboom”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.