Plastic Heroes

image
Plastic heroes op het Stadhuisplein in Almere

Het alarm van de vuilniswagen piept de achteruit. De grote wagen rijdt statig achteruit over het Stadhuisplein. Hij stopt met de rug naar de ingang van het gemeentehuis. Het lijkt of hij zijn gal wil storten over de hoofden van de ambtenaren die het gebouw willen verlaten.

Maar een enorme opblaaspop verrijst tegenover de vrachtwagen. ‘Plastic hero’ staat op zijn buik. Het oranje gevaarte groeit uit tot een reus. Een groepje mensen verzamelt zich om de vuilniswagen. Voor de plastic held staan 2 mannen in pak. Eentje draagt een plant, in plastic folie gewikkeld. De andere staat er onhandig naast.

Niet gewend aan al die aandacht grijnst hij naar het groepje mensen bij de vrachtwagen. De groep valt uit elkaar en bestaat voornamelijk uit fotografen. Ze knippen, er schieten wat flitsen uit de toestellen en anderen gaan op hun knieën voor het plaatje. Hier vindt iets indrukwekkends plaats.

Het plein schrokt echter de aandacht op voor het alledaagse. Verstoord door de opbreking van hun doorgaande weg, krioelen fietsers van en naar het station. Ze tingelen hun bellen en zwaaien geërgerd een bocht om de plastic helden. Voor hen niks geen plant in het cellofaan. Voor hen wacht thuis de plasticbak waarin al het plastic mag. Misschien staat de echte held helemaal niet naast de man met het plantje, maar fietst net voorbij.

Een gedachte over “Plastic Heroes”

Geef een reactie