Breien

Dames breien in Veenendaal voor Koninginnedag
Wildbreien in Cultuurfabriek Veenendaal voor Koninginnedag

Bij het bezoek aan de Cultuurfabriek in Veenendaal, zat een groepje dames in het Grand cafe te breien voor de koningin. Over een maandje komt de koningin naar Veenendaal en Rhenen. Een bezoek waar Veenendaal al maanden naar uitziet.

De manden vullen zich snel met het breiwerk. Overal in de nieuwe bibliotheek staan schaapjes. Ze refereren naar de wolindustrie van Veenendaal met ondermeer de Scheepjeswol-fabriek aan de Zandstraat. Een grote fabriek stond er midden in het centrum. Vrij snel na een grote brand ging de fabriek failliet. De plannen lagen al klaar. Binnen de kortste keren verrees op de plek van de fabriek een groot winkelcentrum.

Wildbreien in Grand Cafe Veenendaal
In het Grand Cafe van de Cultuurfabriek breien dames voor Koninginnedag

Nu zijn vrouwen wekelijks aan het wildbreien in de bibliotheek die op een prachtige locatie in het dorp staat: bij de oude fabrieken van Hollandia. De enige wolfabriek van Veenendaal die behouden is gebleven. Het dorp van mijn jeugd gaat gelukkig wat voorzichtiger om met zijn geschiedenis.

Ik ben benieuwd naar het resultaat van de breisels op Koninginnendag.

4 gedachten over “Breien”

Geef een reactie