De gevangen leeuw die een reiger vangt

Een boeiend filmpje hoe een leeuw in gevangenschap behendig een reiger vangt. Gisteren verscheen het filmpje via AT5 aan het grote publiek. Binnen de kortste keren werd het door andere media opgepakt als De pers en NRC.

Het beeld: in de leeuwenkuil van Artis zit een reiger nietsvermoedend aan de rand van het bassin. De leeuwen zijn wel in voor een verzetje. Een leeuw zit achter de reiger aan, die vliegt te laat op en in zijn vlucht haalt de leeuw behendig de reiger naar beneden. Wat daarna gebeurt is een interessant staaltje dierengedrag en vooral het gedrag van de roedel leeuwen.

De leeuwin die de reiger ving, staat hem af aan het jong dat er pedanterig bij loopt. Het jong pakt hem, de reiger weet weg te vliegen, waarna de grootste leeuwin de reiger neemt. Dan begint het welpje te dreinen om de reiger. Hapt even midden in de veren, werkt daarna teleurgesteld de veren uit de bek. De leeuwin is nog bezig het dier dood te maken. De welp dreint verder, waarna het jong de reiger krijgt.

Ondertussen heeft de rest van de roedel zich ermee bemoeid. Maar het jong mag met de buit spelen. Zo leert hij gelijk hoe het er in het echt aan toegaat. Waarschijnlijk heeft de leeuw die de reiger neerhaalde ook goed naar zijn ouders gekeken en mocht hij naar afloop ook met de prooi spelen. Of het instinct zit er echt diep in geworteld.

4 gedachten over “De gevangen leeuw die een reiger vangt”

  1. Zo, een koekje van eigen deeg. Zo vaak zag ik de reigers de baby-eendjes lekker naar binnen slokken terwijl de moedereenden moedeloos toekeken. Een klein beetje wild in de stad. Net als dat mijn katten regelmatig een muisje nuttigen. Nu wij nog…

  2. hahahah geweldig, ik loop nu stage in artis. heb wel gezien dat ze hem aan het eten waren, maar dit!! jij hebt gewoon op het juiste moment gefilmd ziet er vet uit!! complimenten!!! 😀 dat is weer een reiger minder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *