Voordringende Undutchables

imageHet boekje The Undutchables, Leven in Holland stamt uit 1990 maar is actueler dan je denkt. Ik vond het boekje vorige week in een kringloopwinkel. Uiteraard kon ik deze versie uit 1993 niet laten liggen. Het boekje neemt Nederland en de Nederlanders op de hak. De auteurs doen dit op een erg vermakelijke manier.

Als een volkje van boeken over zichzelf houdt, dan is het wel de Nederlander. Altijd op zoek naar zijn volksaard. Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschenen in de laatste maanden van 2011 meerdere mooie boeken over Nederland en de Nederlanders, het gelijknamige fotoboek en het prachtige De zachte atlas van Nederland.

Dat het boekje The Undutchables een mooi beeld schetst van de Nederlanders, bewijst wel het hoofdstuk over het openbaar vervoer. De 2 schrijvers – een Engelse en Amerikaanse halfimmigrant – weten trefzeker de wachtrijen voor de ingang van de trein te beschrijven in de ‘wachtregels voor het openbaar vervoer’:

image

  1. Of u nu wacht op tram, bus, metro of trein: vorm zodra die binnenkomt met de andere wachtenden een menigte en blokkeer de deuren, zodat niemand eruit kan. Ga vooral niet uit de weg wanneer de deuren opengaan en mensen naar buiten proberen te komen, want dat zou de procedure aanmerkelijk versnellen. En u zou toch niet willen dat iemand bij het instappen voor zou kunnen dringen! Als u daarentegen toevallig een uitstappende reiziger bent, heeft u het volste recht de stomme idioten die u de weg versperren tot in het vierde geslacht te vervloeken.
  2. In de spits zijn er genoeg mensen met wie u een blokkade kunt vormen. Schuifel of sta stil, zodat u iedereen die heeft weten uit te stappen verhindert zich naar de trap of roltrap te haasten. Met dit ‘flipperspel’ scoort u een punt voor iedere keer dat iemand tegen u opbotst, en voor iedereen die door u op welke manier dan ook in zijn bewegingsvrijheid wordt belemmerd. (25)

Ik las het stukje al een paar dagen geleden en ben er maar eens speciaal op gaan letten. Inderdaad het dringen in een grote knot mensen bij een treindeur is inderdaad het geval. Het lijkt wel of reizigers moedwillig hun eigen doorgang versperren. Dat is de afgelopen 20 jaar niet verdwenen. Het is een vervelende gewoonte die zich inderdaad sterk concentreert in Nederland.

Overigens zie je die rij met voordringers overal terug. Dat merkte ik afgelopen weekend ook in het Tikibad van Duinrell. Hoe makkelijk, brutaal en ongegeneerd mensen voordringen bij de glijbaan. Het is een gewoonte die ouders hun kinderen al vroeg aanleren. Misschien is een volksaard een som van onhebbelijkheden.

Een gedachte over “Voordringende Undutchables”

Geef een reactie