Hondenpoep een probleem

hondenpoep

Altijd trap je op een ongunstig moment in de hondenpoep. Het regent en het is donker. Je ziet je stappen niet goed, blij dat je vooruit komt. De regen in het gezicht en flats. Je voelt dat het niet goed zit. Er zit iets zachts onder de schoenzool.

Volgens dagblad De Pers vanmorgen is het ‘volksvijand nummer 1’. Niet de moslims, niet de hoofddoekjes en ook niet de hangjongeren. Maar: ‘een tsunami aan hondenpoep overspoelt Nederland’, schrijft het gratis krantje. Het artikel verschijnt omdat vandaag in Nieuwengein hondenhaters, hondenbezitters, vertegenwoordigers van gemeenten en wetenschappers bij elkaar. Om te bomen over hondenpoep. Daarom zet ik ook maar eens een boom op. Een boom over het probleem hondenpoep.

Het probleem hondenpoep
Is hondenpoep wel het probleem? Zeker, het is bijzonder onaangenaam om in zo’n versgedraaide vledder te stappen. Tegelijkertijd verwondert het mij waarom mensen hondenpoep als een probleem zien. De oorzaak ligt gewoon bij de hondenbezitter. Wanneer de hondenbezitter zichzelf als verantwoordelijk voor de hond en zijn ontlasting ziet. Dan hoeft het geen enkel probleem op te leveren. Nadat zijn hond de drol eruit heeft gewerkt, dient de hondenbezitter het uitwerpsel netjes te verwijderen van de openbare weg.

Ook als het dier in bosjes, gras en perkjes poept, moet de drol keurig worden opgeruimd. De eigenaar is verantwoordelijk. Alle hondenuitlaatveldjes en andere maatregelen ten spijt, ze veroorzaken alleen maar verwarring. Als eigenaars zich bewust worden dat de uitwerpselen van hun hond, hen toebehoren, dan zal de rest vanzelf gebeuren.

Misschien oogt het als een titanenstrijd. Bij de aanschaf van mijn eigen eerste hond, viel het mij op hoe snel ik mijzelf aanleerde de poep op te ruimen. Ik liet het dier overal poepen en ruimde het na afloop keurig op. Zeker, het ging niet altijd geweldig, maar over het algemeen slaagde ik hier goed in. Bovendien kreeg ik veel complimenten. Zelfs van hondenbezitters die het niet deden. Ze hadden het nooit iemand eerder zien doen.

Goede poep
Waar veel beleidmakers en hondenbezitters geen rekening mee houden is de voeding die het beest krijgt. Het eten dat een hond krijgt, veroorzaakt misschien wel de helft van het probleem. De hondendrol is namelijk smerig. Dat komt niet omdat het een uitwerpsel is. Dat ligt aan het voer dat het dier krijgt.

De meeste honden krijgen teveel voer. Bovendien krijgen ze slecht voer. De meeste hondenbrokken bestaan uit slachtafval, vermengd met granen. De granen vormen nauwelijks een voedingsbron voor honden. Hierdoor komen ze er half verteerd weer uit in grote hoeveelheden. Dat veroorzaakt die zachte poep.

Poepen scheiden van eten
Zoals ook bij dieetboeken wordt gedaan, scheiden mensen poepen graag van het eten. Ze vinden het vies en onaangenaam. Maar wat er in gaat, komt er ook uit. In verwerkte vorm. Daarmee zijn ze onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Iets om niet te vergeten. Ik hoop dat ze daar vandaag aan denken bij het congres over poepen. De hondenvoedingsindustrie is de grote afwezige in de discussie.

8 gedachten over “Hondenpoep een probleem”

  1. Goeie blog die de kern vh probleem raakt. Maar ik denk dat er wel wat extra actie nodig is voordat de meeste eigenaren hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Zoals meer vuilnisbakken plaatsen én (wat in het buitenland vaker gebeurt) zakjes aanbieden. En die rare hondenbelasting afschaffen (wat in veel steden al gebeurd is). Door het voor eigenaren makkelijker te maken en door duidelijke regels (en boetes…) te hanteren kom je denk ik een heel eind in de richting zoals je die hierboven beschrijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *