Blind voor jaarlijkse vuurwerkepidemie

image
Jaarlijks sneuvelen er ogen met Oud en Nieuw en het lijkt of iedereen blind is voor de vuurwerkepidemie. Het bericht voor dit jaar: 21 mensen hebben blijvend oogletsel overgehouden aan Oudjaarsavond. Het aantal brandwonden en andere incidenten zijn dan niet meegeteld. Trots meldt Skipr dat er een afname is van het aantal slachtoffers.

Een ziekte waarbij mensen het risico lopen niet meer te zien, waarbij zelfs een dodelijke afloop niet onmogelijk is, krijgt altijd de volle aandacht. Een dure inentingsactie wordt op touw gezet. Het mogelijke gevaar moet tot in de kleinste risico’s worden uitgedund.

Maar de grote epidemie die jaarlijks de dagen rond Oudjaarsavond ons land teistert, wordt ongemoeid gelaten. Iedereen loopt rond met een hoeveelheid dynamiet op zak waar een terrorist jaloers op is. Het mag allemaal, want het is nu eenmaal het gebruik. Dat mensen op de avond zelf in dronken toestand die explosieven mogen afvuren op mens en dier, is ook het gebruik. De traditie hebben we hoog in het vaandel te houden.

Een sigaret mag je niet opsteken binnen een straal van 100 meter van een openbaar gebouw. Een rotje of vuurpijl mag overal worden afgevuurd rond 31 december. Overal dien je explosieven in te leveren, alleen op Oudjaarsdag mag je de zakken en tassen er vol mee hebben.

Ouderen, kinderen en huisdieren bibberen in een hoekje. Sommige mensen durven dagenlang niet meer over straat. Allerlei oorlogsherinneringen doemen op of rampen waarbij harde klappen vielen. Dat allemaal doet er niet toe. Het draait om de lol van die paar mensen die zo graag knallen en ploffen uitdelen.

Maar het rotje, de vuurpijl en de gillende keukenmeid zijn heilig. Voorstanders zeggen dat je het vuurwerk van de gewone man niet moet afpakken om de bommenmakers aan te pakken. Oudjaarsavond is niet meer het afsteken van een vuurpijl. Het feest is veranderd. De hoeveelheid vuurwerk dat aan het luchtruim wordt toevertrouwd groeit jaarlijks.

Ik pleit voor mooi gemeenschappelijk vuurwerk. Op een duidelijk zichtbare plaats wordt vuurwerk afgestoken door deskundigen. Het levert mooier vuurwerk op, vergroot de saamhorigheid en geeft minder slachtoffers. Want iedereen loopt gevaar op Oudjaarsdag. Het is onacceptabel dat zo’n kleine groep mensen de rest beheerst.

4 gedachten over “Blind voor jaarlijkse vuurwerkepidemie”

Geef een reactie