Het ongeluk

image
Kruispunt Boelelaan en Buitenveldertselaan kort na het ongeluk met politieauto

Bij de wandeling in de middagpauze vormt het kruispunt van de Boelelaan met de Buitenveldertselaan een obstakel. 4 stoplichten en een tramoverweg moet ik overwinnen. Ik slalom altijd door het verkeer.

De dubbele rijbaan en ongeduldige auto’s vragen om een zorgvuldige oversteek. Het is beter om op het groene licht te wachten. Uitgerekend dan blokkeert de tramoverweg. Als de tram dan voorbij is, staat het licht bij het volgende zebrapad op rood.

Ook vanmiddag kies ik afwisselend voor groen en rood. Rood vraagt om extra opletten. Als het verkeer van de dubbele rijstrook weg is, waag ik de oversteek. Dan tuur ik tussen mijn haarlokken om het gevaar te vinden. Ik stap lekker door. Het zachte zonnetje maakt deze donkere dag een stuk vrolijker.

Terwijl ik zo door de as loop en omhoog kijk hoe de wolken de gebouwen kietelen, hoor ik sirenes klinken. Politie, brandweer. Ik weet het niet goed. Het is te ver om tonen en ritme te achterhalen. Ze klinken door op de achtergrond. Ik probeer de plek te vinden. Bij het horen van een sirene, klopt mijn journalistenhart sneller. Ik wil het zien, verslag doen.

Wat later begeef ik mij op de terugweg. Onder de tunnel bij de Parnassusweg door langs het station waar ik over een paar uurtjes mag opstappen. Ver voor mij zie ik de zwaailichten al oplichten in blauw. Er licht meer blauw op.

De gecrashte politiewagen

Het doet vermoeden dat er heel wat aan de hand is. Misschien is er wel meer aan de hand. Ik kan het niet zien. Bij de benzinepomp verspert een grote tankwagen mijn uitzicht. Een agent regelt het verkeer op het kruispunt. Aan de andere kant van het kruispunt, iets achter de trambaan, is de ravage. Een zwarte Audi is van voren helemaal weggeslagen. De politieauto erachter staat met zwaailichten aan. Ik kijk nog eens goed en zie de schade: een flinke deuk in de zijkant.

De sirenes klinken af en aan. Politiebusjes komen aanrijden. Of er een grote voetbalwedstrijd is. Op het kruispunt zelf een flink aantal agenten die de verkeersstromen regelen. Het verkeer aan de overkant wordt omgeleid. Ik zie geen auto meer wachten bij het verkeerslicht.

De gecrashte Audi wordt opgetakeld en gefotografeerd door ramptoeristen

Het lijkt of de halve politiemacht van Amsterdam is uitgerukt. Bij de ambulance staan de 2 agenten en waarschijnlijk de bestuurder van de Audi. Het ambulancepersoneel bekijkt de heren aandachtig. Een politiepet wordt opgelicht. De ambulance rijdt even later weg. Afgewisseld door verse busjes en politiewagens. Zelfs een paar collega’s op motor komen polshoogte nemen.

Ik vraag me af waar al deze aandacht voor nodig is. Als hier een gewone auto tegen een andere gewone auto was aangebotst. Dan was de aandacht kleiner geweest. Een verkeersregelaar en een politiewagen met agenten die de kwestie afwikkelden waren genoeg. Natuurlijk mag iemand een politieauto met sirene niet blokkeren. Maar of zoveel hulp nodig is voor de afwikkeling?

De pauze zit erop. Ik klik een paar kiekjes en vervolg de weg naar mijn bureau. Mijn collega heeft niks gehoord. Terwijl ik meende dat de sirenes heel Amsterdam Zuid beheersten. Het werk gaat gewoon door.

Volledig in de kreukels wordt de Audi 2 uur na de crash geborgen

10 gedachten over “Het ongeluk”

 1. Ik verbaas mij altijd over het feit dat mensen het “raar” vinden, dat als er een bv politie auto een ongeval heeft, dat er dan andere politiemensen ernaar toe gaan.
  Als er een collega van u onwel achter zijn bureau wordt, kunt u mij niet vertellen dat u denkt: wma ik ga gewoon door met mijn werk zal wel goed komen….

  Net als u zijn het mijn collega,s waar ik misschien mee op school heb gezeten of misschien een cursus mee heb gedaan. Misschien is het wel een directe collega van mijn bureau. Ik weet niet hoe het op uw werk gaat, maar door de jaren heen zijn een hoop collega,s ook gewoon goede vrienden geworden.
  Misschien dat u nu een beetje kunt begrijpen waarom politie mensen er heen gaan om te kijken of ze kunnen helpen of misschien gewoon bezorgt zijn om hun collega`s!

 2. Ik vind het helemaal niet zo gek dat de collega’s van de betreffende agenten een kijken komen nemen bij de gewonde collega’s!

  1. Is moeilijk antwoord op te geven Linda, als er een gewonde bij zijn MOET er wel politie bij komen A: omdat ambulance in Amsterdam niet meer komt zonde politie ondersteuning en b omdat er verbaal moet worden opgemaakt.
   Maar als er louter materiele schade is, is het louter een service die verleent wordt om te helpen bij het invullen van papieren.
   Er zijn genoeg tv comercials geweest en borden langs de weg die dat ondersteunen. Het is in het geval van materiele schade, ook een civiele kwestie van burgers onderling en niet een strafrechtelijk geheel, dus geen politie.

 3. Ergens zit in het hoofd dat als hier een politieagent is, hij ergens anders niet kan zijn. Bovendien rukte er een flinke ploeg uit. Ik heb op een zeker moment 2 motoragenten; 4 verkeersregelaars; 6 politiebusjes en 2 politieauto’s geteld. Dat vind ik aardig wat voor een ongeval. Ook het opruimen van het kruispunt kostte flink wat tijd. Toen ik ruim 2 uur na het ongeval naar huis ging, werden de auto’s net opgetakeld. Al die tijd is een hele weghelft buiten bedrijf geweest en werden auto’s omgeleid. Kortom, het is iets met een flinke impact geweest. Dan vraag ik mij af of dit bij een ‘normaal’ ongeluk op deze plaats ook gebruikelijk is.

  1. Zoals ik al wilde aangeven dat het dus geen “normaal” ongeluk is. Ik snap dat mensen het veel vinden en dat is het ook, maar er zit wel een reden achter en wat mij irriteerd als mensen, twee agenten op een hoek zien staan en altijd meteen geroepen wordt dat ze aan het werk moeten gaan….. Er kunnen duizend redenen zijn waarom iets gebeurd, maar in deze tijd willen mensen altijd graag weten wat er aan de hand is, en dat kan gewoon niet altijd en mensen nemen daar blijkbaar niet altijd genoegen mee.
   Ik snap niet waar het idee vandaan komt dat dienders altijd schijnbaar niets doen, die tijd is echt wel van enkele decennia geleden.
   Sinds de bezuinigingen gaat men niet zomaar meer ff de straat op. Maar door weinig (lees geen) personeel, is elke inzetbare kracht hard nodig op straat om opdrachten uit tevoeren die weg gezet worden door de meldkamer.

   Hoe vaak ik de term “het zijn mijn belasting centen”heb gehoord…..
   Ik kan letterlijk een boek schrijven over de vragen en opmerkingen van mensen naar mij, als ik bv als voetsurveillance door de leidsestraat loop en er een toerist naar MIJ komt om de weg te vragen. Ook al heb ik mijn handen in mijn zakken komen mensen gewoon helemaal naar me toe gelopen om te vertellen dat ze het belachelijk vinden dat ik een bon uitschrijf. Terwijl ik dus die toerist de weg wijs….:)

 4. Het is niet meer dan normaal dat het opruimen van het kruispunt zo veel tijd kostte. Wanneer een politiewagen betrokken raakt bij een ongeval wordt dit van top tot teen onderzocht door de rijksrecherche. Dit kost veel tijd en zorgvuldigheid. Wellicht is dat ook de reden dat er zo veel politie aanwezig was op de plek van het ongeval.

 5. Tja en dan is er een 18 jarig meisje in Almelo dat aangeeft dat er een Amsterdamse agent in opleiding is die haar wat aan wil doen en de “collega’s “laten zo’n jongen dan gewoon naar huis gaan waar hij dat kan doen waar het meisje zo bang voor is……..
  Collega’s beschermen is goed maar tegen welk offer?????

Geef een reactie