Koraalimprovisatie – dag 2

image

Een leerzame dag, na de kennismaking van de eerste dag. Zo leerden we een barokke toccata te improviseren. Dit kan met eenvoudige middelen. Het helpt om te beginnen met een toonladder.

Het andere deel dat een belangrijk onderdeel van de dag vormde, was het maken van een fugatisch voorspel. Het vereist veel denkwerk en aandacht vooraf.  Wat je vooraf moet bepalen is het thema. Hou dat vooral eenvoudig. Daarnaast is het belangrijk de opbouw van stemmen in de gaten te houden. En daarnaast met welke toonafstand de inzetten worden gespeeld. De eerste en derde komen overeen en de tweede en vierde zijn hetzelfde. Het uitschrijven van de thema’s helpt goed bij het improviseren. Daarnaast is het ritme ontzettend belangrijk.

De praktijk is echter weerbarstiger. Het materiaal dat is aangereikt, biedt inspiratie en handreiking voor maanden oefening. Daar zal het niet aan liggen. De oefening misschien wel. Als ik iets geleerd heb, is het dat oefening kunst baart. Inspiratie kost weinig tijd, de uitwerking is het meest bewerkelijk.

Geef een reactie