Winterbanden

image

De eerste reclamefilmpjes over winterbanden verschijnen al op televisie. Als we nu met z’n allen winterbanden onder onze auto’s zetten, dan wordt het een stukje veiliger deze winter. Dat vertelt het spotje. De banden worden omgewisseld en je hebt weer meer grip op de weg.

Een tijdje terug vertelde een neef van mij die in de autobanden zit, dat er een tekort is aan winterbanden. De krapte op de wereldwijde markt en de verplichte winterbanden in Duitsland zorgt ervoor dat er helemaal niet genoeg winterbanden zijn. Dan mag het wel veiliger zijn, maar als niet iedereen ermee kan rijden zoals de ANWB suggereert, heeft het nog weinig zin.

image

Sinds dat spotje op televisie is, zie ik opeens overal autobanden. Zo dreef er ineens eentje in de gracht voor mijn huis. De band zat zelfs nog om het bijbehorende wiel heen. Wat verderop, in de buurt van school, ligt een complete set banden bij de vuilnisbakken. Ze zijn nogal breed voor een reguliere auto en doen vermoeden dat de eigenaar ze ooit voor racedoeleinden heeft gebruikt.

In mijn beleving zag je in vroeger dagen overal autobanden. Ze brandden geweldig met oudjaarsavond. Bij een vriendje thuis speelden we in een zandbak waar omheen een grote tractorband lag. We konden er makkelijk met z’n 3-en in spelen. De band werd in de brandende zon wel loeiheet. Dus we gingen er niet zo snel op zitten. Een buurjongetje is later bij een loonbedrijf gaan werken, dus de tractorband zal hem wel gevormd hebben. In elk geval is hij op een idee gebracht.

In een stukje over zijn moestuin schreef Maarten ‘t Hart dat je heel goed aardappels kunt kweken in autobanden. Het schijnt dat je prachtige exemplaren krijgt. Je hebt er snel een stuk of 4 nodig. De warme zon zorgt ervoor dat de aardappels snel wortel schieten en voor nakomelingen zorgen.

Als die banden bij school weg zijn, dan zijn ze naar een enthousiast moestuiner. Het wachten is op de grote piepers.

Geef een reactie