Boum

Aan het einde van de aflevering Fout in ’45 uit Arjan Ederveens serie 30 minuten zit moeder op bed om zegels te knippen. In de hele aflevering is de sfeer om te snijden. Vader stierf in mei 1945 van verdriet nadat hij hoorde dat zijn dochter met een Duitse militair ging. Moeder verwijt haar dochter de dood van vader.

Temidden van deze sfeer moet de dochter nu voor haar dementerende moeder zorgen. Al weet moeder meer dan dochter zou willen. Het knippen van de zegels uit de lege koffiezakken behoort tot moeders taak. Als dochter het zat is mag moeder de zegels tellen. Zonder schroom gooit de dochter de zegels op het bed en laat moeder opnieuw tellen.

De glansrol van de moeder wordt vertolkt door Albert Mol. Het is zijn laatste rol geweest en hij zou er bijzonder trots op zijn geweest. Ik ken Albert Mol niet zo goed in andere rollen, maar voor mij staat vast dat hij zichzelf overtreft in de rol van moeder. Hier zie je duidelijk dat hij over goede acteerkwaliteiten beschikt.

Bij de slotscene op het bed, zingt moeder mee met een liedje dat door een radio klinkt. Ik dacht altijd dat het om een Frans kinderliedje ging uit de oorlog, waarbij gezongen wordt dat het eendje kwaakt en het schaap mekkert. Met hetzelfde nummer eindigt een Belgische oorlogsfilm die in 1940 speelt bij het uitbreken van de oorlog. Het is een prachtige Franstalige film die in Wallonië speelt. Ik heb hem helaas nooit meer gezien en ben ook hiervan de titel kwijt.

Zo ontstond een raadsel hier in huis, want hoe heet dit liedje en van wie is het. Toen we het donderdag bij het eten in de Hemel op aarde weer hoorden, wilden we het weten. Natuurlijk vroegen we het niet na bij de serveerster. We wilden het zelf uitvogelen. Ik wist dat je op de telefoon een app kunt laden, waarmee je een melodie kunt opnemen en die dan vertelt welk liedje het zou kunnen zijn.

De poging vrijdag om het zelf te zingen voor de telefoon, mislukte. Ik zong het teveel op de manier van Albert Mol en die moeilijk te doorgronden. Daarom zocht ik de bewuste aflevering op en draaide het slotfragment. Inge hield de telefoon erbij. Het raadsel was snel opgelost: het is het liedje Boum van Charles Trenet. Het liedje komt uit 1938. In de film “La route enchantée” wordt het gezongen. En daarmee is het een beroemd lied geworden. Overigens gaat Boum niet zozeer over kippen, varkens en eenden, maar over de liefde.

Nu nog de Waalse film over het jaar 1940 en 2 grote raadsels zijn opgelost.

Geef een reactie