Zwaan kleef aan

image

Op het hoekje van het Haarlemplein en de Alkmaargracht heeft een koppel zwanen zich genesteld. Bij hen vergezellen zich 6-tal jonge zwaantjes. Ze hebben nog donsveren en zien er schattig uit. Vanaf de Haarlembrug heb je een mooi uitzicht over de familie Zwaan. Ze hebben zich genesteld in de berg wilgentakken die in de hoek van de gracht drijven.

‘s Avonds maken ze geregeld een uitstapje. Ze zwemmen dan met rustige slagen keurig in een rijtje achter elkaar. Vader voorop gevolgd door de 6 kleintjes. Moeder is de hekkensluiter van de stoet. Ze drijft als het nodig is de laatste wat vooruit. Daarnaast houdt ze de rest in het gareel.

Voorzichtigheid is geboden bij de zwanenfamilie. En ik waarschuw Doris ook voor de gevaren. Zwanen met jongen zijn extra waakzaam en zelfs agressief. Je hoort veel mensen klagen over zwanenfamilies die soms een hele buurt kunnen terroriseren. Het is de natuur, maar als een deel van jouw leefgebied inpikken en als hun territorium beschouwen, dan ben je behoorlijk de pineut.

Vooralsnog houdt de zwanenfamilie zich gedeisd. Het paar komt hier al jaren en heeft nog niet tot grote incidenten geleid. Het is zelfs mooi om te zien hoe ze door de gracht peddelen.

Geef een reactie